Η Ρωσία έχει αποσύρει το μεγαλύτερο μέρος των στρατιωτικών δυνάμεών της από τα σύνορα με την Ουκρανία, κάτι που οι ΗΠΑ ζητούσαν επίμονα εδώ και αρκετό καιρό.

Την είδηση μεταδίδει το Associated Press επικαλούμενο αξιωματούχους του υπουργείου Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίοι μίλησαν υπό το καθεστώς της ανωνυμίας αφού δεν είχαν σχετική εξουσιοδότηση από την υπηρεσία τους.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην περιοχή παραμένουν επτά τάγματα που αριθμούν συνολικά γύρω στους 2.000 στρατιώτες.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Αμυνας της χώρας είχαν υπολογίσει σε περίπου 40.000 τους ρώσους στρατιώτες οι οποίοι είχαν αναπτυχθεί κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Οπως αναφέρει το ίδιο ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ, μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν σε δωδεκαήμερο ταξίδι του στο εξωτερικό, δεν έδωσε λεπτομέρειες αλλά χαρακτήρισε την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων ευοίωνο γεγονός.

Πάντως, όπως είπε στην περιοχή παραμένουν ακόμη μερικές χιλιάδες ρώσοι στρατιώτες, οι οποίοι δεν έχουν μετακινηθεί.

«Γνωρίζουμε ότι χιλιάδες ρώσων στρατιωτών έχουν αποτραβηχτεί από την περιοχή και έχουν απομακρυνθεί από τα σύνορα, όπως γνωρίζουμε ότι χιλιάδες ακόμα παραμένουν εκεί και δεν έχουν μετακινηθεί» ανέφερε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ.

«Οσες δυνάμεις έχουν απομείνει δεν έχουν κανένα λόγο να βρίσκονται εκεί και δεν θα έχουν μέχρι να αποσυρθούν όλες» πρόσθεσε ο Τσακ Χέιγκελ, λέγοντας ότι δεν έχει μιλήσει με τον ρώσο ομόλογό του γι’ αυτό το θέμα.