Ο σημαντικότερος εταίρος της Gazprom αναδεικνύεται η Ευρώπη στην αγορά φυσικού αερίου αποκάλυψε ο επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού, Αλεξέι Μίλερ μιλώντας από τη 17η Ετήσια Γενική Συνέλευση του European Business Congress που γίνεται στην Αθήνα, προσθέτοντας παράλληλα ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή της Gazprom το άνοιγμα προς μια νέα τεράστια αγορά, αυτή της Ασίας μέσω της συμφωνίας που υπεγράφη πρόσφατα με την Κίνα.

Ειδικότερα, μιλώντας στην εκδήλωση ο Μίλερ αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία της πρόσφατης συμφωνίας της Gazprom με την Κίνα, μια συμφωνία που τόσο σε αξία όσο και σε όγκο είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του φυσικού αερίου καθώς ανέρχεται στα 400 δισ. δολάρια και μέσω της οποίας το ρωσικό αέριο διεισδύει στη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά της Ασίας.

Ταυτόχρονα όμως ο Αλεξέι Μίλερ σημείωσε ότι η Ευρώπη παραμένει για τη Ρωσία και την Gazprom ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος εταίρος. «Στοχεύουμε όχι μόνο να διατηρήσουμε τα μερίδιά μας αλλά και να τα ενισχύσουμε με την επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου και σε άλλους τομείς όπως οι μεταφορές» είπε, στέλνοντας ένα έμμεσο μήνυμα όσον αφορά την ένταση στις σχέσεις ΕΕ και Ρωσίας».

Πρόσθεσε ότι στόχος της Gazprom είναι να μέσω διαφοροποίησης των διαδρομών η βελτίωση των παροχών της προς τους πελάτες της. Παράλληλα, τόνισε ότι το υποθαλάσσιο τμήμα του South Stream θα φτάσει στη Βουλγαρία το 2015, βάσει χρονοδιαγράμματος.

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, όπως είπε έχει ήδη υπάρξει μια συμφωνία και η Gazprom έχει αλλάξει την πολιτική πληρωμών προς τη χώρα και στις 2 Ιουνίου λήγει η προθεσμία κατά την οποία πρέπει να προπληρωθεί το αέριο.

Ο Μίλερ υπογράμμισε ότι η επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου σε άλλους τομείς, όπως η ναυτιλία και οι μεταφορές, αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της Gazprom.