Πολιτικό άθλο χαρακτήρισε ο Σταύρος Θεοδωράκης το ποσοστό που συγκέντρωσε Το Ποτάμι στις ευρωεκλογές.

«Το Ποτάμι χωρίς λεφτά, χωρίς προστάτες, χωρίς λαϊκίστικες κορώνες, κατάφερε μέσα σε 88 μέρες να πάρει το 6,6% του ελληνικού λαού» είπε ο Στ. Θεοδωράκης.

«Μας ψήφισαν εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου μόνο και μόνο για τις αρχές μας, δεν θέλαμε και δεν είχαμε τίποτα να τους υποσχεθούμε, μας βοήθησαν άνθρωποι, απλοί πολίτες, που δεν είχαν οργανωθεί ποτέ σε κόμματα και βγήκαν στους δρόμους, πήραν τις ιδέες μας και τις μετέφεραν στις πόλεις και τα χωριά. Δεν καταφέραμε να φθάσουμε παντού, σε κάθε περίπτωση καταφέραμε τα αδύνατα» είπε ο Στ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε: «Το μόνο που υποσχεθήκαμε στον κόσμο και θα κάνουμε είναι ότι σε αυτή τη χώρα πρέπει να τα αλλάξουμε όλα χωρίς, όμως, να την γκρεμίσουμε. Θα επιμείνουμε».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι «τις τελευταίες μέρες υπήρξε μία μεγάλη πίεση στους ψηφοφόρους να προσέξουν μη πέσει η κυβέρνηση, δίλημμα που λειτούργησε για κάποιο κόσμο». Ένα δίλημμα, που ο ίδιος χαρακτήρισε «ανέντιμο, γιατί οι ευρωπαϊκές εκλογές δεν θα πρέπει να συνδέονται με τις εθνικές εκλογές, δεν συμβαίνει πουθενά και είναι μία ντροπή που κάποια κόμματα επιμένουν να το θέτουν».

Σχετικά με τη Χρυσή Αυγή είπε ότι «είναι κάτι πολύ δυσάρεστο για όλη τη κοινωνία και θα πρέπει, χωρίς αφορισμούς, να προβληματιστούμε πάρα πολύ γιατί ένα κόμμα δυναμώνει παρά το ότι το σύνολο του πολιτικού κόσμου και των ΜΜΕ είναι απέναντί του. Χρειάζεται μία σοβαρή συζήτηση στη δημοκρατική κοινωνία για να αντιμετωπιστούν οι λόγοι που δυναμώνουν αυτές τις βίαιες ομάδες».

«Ο στόχος του Ποταμιού» κατέληξε «είναι και παραμένει ένας: να τα αλλάξουμε όλα στη χώρα αλλά χωρίς να την γκρεμίσουμε. Και να σπρώξουμε στη συναξιοδότηση ένα τμήμα του παλιού δυναμικού, τους Μαθουσάλες της κυβερνητικής πολιτικής και να πάρουν κάποιοι άλλοι δημιουργικοί πολίτες ευθύνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές πήρε ένα ποσοστό λιγότερο του 5% και σήμερα διεκδικεί την κυβέρνηση. Το Ποτάμι πήρε 6,6% και το επόμενο διάστημα θα διεκδικήσει τις ευθύνες που πρέπει να διεκδικήσει μία νέα πολιτική δύναμη που έρχεται».