Κατά τη διάρκεια της πολυετούς καριέρας του στο BBC ο δημοσιογράφος Τζέρεμι Πάξμαν κατάφερε να κατακτήσει το βρετανικό τηλεοπτικό κοινό χάρη στις επιθετικές και αδιάκριτες ερωτήσεις που υποβάλλει στους καλεσμένους του, κυρίως στους πολιτικούς. Πρόσφατα το «ροτβάιλερ» της βρετανικής τηλεόρασης, όπως χαρακτηριστικά τον αποκαλούν στη Γηραιά Αλβιώνα, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να εγκαταλείψει την εκπομπή που παρουσιάζει από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να φέρει σε δύσκολη θέση ακόμη έναν πολιτικό, όχι Βρετανό αλλά Ιταλό, τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Το βράδυ της Τρίτης ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας ήταν καλεσμένος του Τζέρεμι Πάξμαν. Επειτα από τις απαραίτητες συστάσεις και μερικές ανώδυνες ερωτήσεις, ο φλεγματικός βρετανός δημοσιογράφος αποφάσισε να περάσει στην επίθεση. «Εχετε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα με την Ανγκελα Μέρκελ;» ρώτησε ευγενικά ο Πάξμαν τον Μπερλουσκόνι για να συμπληρώσει αμέσως μετά: «Είναι αλήθεια ότι την είχατε αποκαλέσει μια «αγάμ…. μπατάλω»;».

Αρχικά ο μεγιστάνας των ιταλικών ΜΜΕ έδειξε να τα χάνει, καθώς άκουγε την ερώτηση στα ιταλικά από τον μεταφραστή που συμμετείχε στην εκπομπή. Στη συνέχεια όμως και έπειτα από μερικά δευτερόλεπτα απόλυτης σιωπής, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανασκουμπώθηκε και δήλωσε με σθένος ότι «δεν είχα ποτέ προβλήματα με την Ανγκελα Μέρκελ. Κατά τη διάρκεια της εικοσαετούς πορείας μου στην πολιτική δεν έχω προσβάλει ποτέ κανέναν».

Ο Πάξμαν όμως συνέχισε να ρωτάει: «Οπότε, όταν είχατε κρυφτεί πίσω από ένα μνημείο και ξαφνικά πεταχτήκατε μπροστά στην Ανγκελα Μέρκελ φωνάζοντας «κούκου» επρόκειτο για ένα αστείο, έτσι δεν είναι;». Και ο Μπερλουσκόνι συνέχισε να απαντά. «Φυσικά. Το διασκέδασε μάλιστα», προσδιόρισε, αναφέροντας επίσης ότι εξήγησε στη γερμανίδα καγκελάριο ότι το συγκεκριμένο αστείο ήταν μία ιδέα του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. «Μερικές ημέρες νωρίτερα είχα ταξιδέψει στην Αγία Πετρούπολή για να επισκεφθώ τον Πούτιν. Είχε κρυφτεί πίσω από μία κολόνα και πετάχτηκε από πίσω μου φωνάζοντας «κούκου». Ετσι, όταν η Μέρκελ – με την οποία είχα πραγματικά μία πολύ καλή σχέση – ήρθε στην Τεργέστη, σκεπτόμενος τι είχε κάνει ο Πούτιν σ’ εμένα κρύφτηκα πίσω από ένα μνημείο και έκανα το ίδιο πράγμα» εξήγησε ο Σίλβιο.

Ομως τα σκάνδαλα τα οποία σημάδεψαν την πολυετή πολιτική καριέρα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι έδωσαν τη δυνατότητα στον Πάξμαν να συνεχίσει τις αδιάκριτες, αν όχι ενοχλητικές, παρατηρήσεις. «Δυστυχώς η φήμη σας ανά τον κόσμο πέρα από την Ιταλία οφείλεται στην ιδιωτική σας ζωή με αναφορές για διαφθορά, φοροδιαφυγή και μπούνγκα μπούνγκα πάρτι» παρατήρησε ο δημοσιογράφος.

Ο Μπερλουσκόνι όμως συνέχισε να απαντά. Πληροφόρησε τον Πάξμαν ότι 46 από τις 47 υποθέσεις εναντίον του έχουν καταρριφθεί ενώ για την κακή του φήμη στο εξωτερικό κατηγόρησε τα «ψέματα» που κατασκεύασαν και διέδωσαν κάποιοι. «Οι Ιταλοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι τίποτε από αυτά δεν είναι αλήθεια» ισχυρίστηκε ο πρώην καβαλιέρε, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα τις κατηγορίες για τα μπούνγκα μπούνγκα πάρτι – κατά τα οποία φέρεται να συνευρέθηκε σεξουαλικά με ανήλικες εκδιδόμενες γυναίκες – «γελοίες».

ΠΟΛ ΠΟΤ Ο ΓΚΡΙΛΟ. Εχοντας ξεπεράσει τον σκόπελο της προσωπικής του ζωής, στη συνέχεια της συζήτησής του με τον Τζέρεμι Πάξμαν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε την ευκαιρία να μιλήσει και για την ιταλική πολιτική. Αφού δήλωσε πως ο ηγέτης του Κινήματος 5 Αστέρων Μπέπε Γκρίλο «έχει πολλά κοινά στοιχεία με τον Ροβεσπιέρο, τον Στάλιν και τον Πολ Ποτ», ο άνθρωπος ο οποίος κυριάρχησε στην πολιτική ζωή της Ιταλίας για δύο δεκαετίες δεν δίστασε να ισχυριστεί ότι δεν είχε ποτέ πολιτικές φιλοδοξίες, ότι δεν του αρέσει καθόλου η πολιτική γιατί «βγάζει τον χειρότερο εαυτό των ανθρώπων». Τόνισε ωστόσο ότι θα ήθελε να μείνει στην Ιστορία «ως ένας πατέρας» της Ιταλίας.