O πρώην επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας και υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές Aμπντελ Φάταχ αλ Σίσι έλαβε το 94,5% των ψήφων στις εκλογές οι οποίες διενεργήθηκαν νωρίτερα από ό,τι εγχωρίως για τους Αιγύπτιους που ζουν στο εξωτερικό, ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή σήμερα.

Ο Σίσι, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μετά την ανατροπή από τον στρατό του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούλιο, θεωρείται ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί στις προεδρικές εκλογές της 26ης και 27ης Μαΐου.

Στο εξωτερικό, από τους 318.033 Αιγύπτιους που προσήλθαν στις κάλπες, οι 296.628 ψήφισαν τον στρατάρχη ε.α. στις εκλογές που διενεργήθηκαν σε 124 χώρες την περίοδο μεταξύ 15 και 19 Μαΐου , διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας της εκλογικής επιτροπής, Άμπντελ Αζίζ Σαλμάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Ο μοναδικός αντίπαλος του Σίσι, ο ηγέτης της Αριστεράς Χαμντίν Σαμπάχι, έλαβε 17.207 ψήφους, προσέθεσε ο ίδιος.

Τη Δευτέρα η εκλογική επιτροπή έκανε λόγο για ένα ποσοστό συμμετοχής μεγαλύτερο από εκείνο που είχε καταγραφεί στις εκλογές του 2012, όταν είχε αναδειχθεί νικητής ο Μόρσι. Το 2012, 314.329 Αιγύπτιοι που ζουν στο εξωτερικό είχαν ψηφίσει στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων MENA.

Στην εκλογική αυτή διαδικασία μπορούσαν να λάβουν μέρος όλοι οι Αιγύπτιοι πολίτες του εξωτερικού, υπό την προϋπόθεση να είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και να έχουν στην κατοχή τους ταυτότητα ή έγκυρο διαβατήριο.