«Η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ μπορεί να αναδείξει την Κύπρο σε ενεργειακό και οικονομικό ηγέτη της περιοχής» τόνιζαν τις ημέρες που προηγήθηκαν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου στις συναντήσεις τους με δημοσιογράφους, εξηγώντας έτσι το γιατί αποφάσισε ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν να επισκεφθεί την Κύπρο.

Πέρασαν 52 χρόνια από τότε που ο τότε αμερικανός αντιπρόεδρος Λίντον Τζόνσον επισκεπτόταν τη Λευκωσία. Η πραγματική αλλαγή όμως στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κύπρου επεσυνέβη τον τελευταίο χρόνο, όταν δηλαδή στην Προεδρία της Κύπρου αναδείχθηκε ο Ν. Αναστασιάδης, ο οποίος μετακίνησε τον άξονα της κυπριακής εξωτερικής πολιτικής δυτικότερα.

Στο διάστημα αυτό αμερικανοί αξιωματούχοι είδαν την ευκαιρία και περιγράφουν στις δηλώσεις τους την Κύπρο ως το επίκεντρο μιας ασφαλούς ενεργειακής περιοχής (περιλαμβανομένων Αιγύπτου και Ισραήλ) που θα προμηθεύει όχι μόνο την Ευρώπη με φυσικό αέριο. Μειώνοντας έτσι την εξάρτηση από τη Ρωσία, ιδιαιτέρως μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Δεν είναι μόνη η Ουάσιγκτον στην εκτίμηση αυτή. Την συμμερίζονται και οι Βρυξέλλες. Αυτό βρίσκεται και στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών του κ. Μπάιντεν με τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Ηταν ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι που αποκάλεσε πρώτος την Κύπρο «στρατηγικό εταίρο» μετά τη συνάντησή του με τον κύπριο ομόλογό του.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος φθάνει αργά το απόγευμα σήμερα κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, όπου θα προβεί σε σύντομη δήλωση.

Οι επαφές του αρχίζουν την Πέμπτη το πρωί με συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο ο οποίος θα έχει μαζί του τους θρησκευτικούς ηγέτες των Τουρκοκυπρίων, των Αρμενίων και των Λατίνων. Θα ακολουθήσουν οι επίσημες διμερείς συνομιλίες στο Προεδρικό Μέγαρο. Μετά το επίσημο γεύμα, ο κ. Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου στα κατεχόμενα.

Η συνάντηση αυτή έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Συμμαχίας Πολιτών που αντιτίθενται στη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού με βάση την κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου που συμφώνησαν Αναστασιάδης – Ερογλου.

Για το Κυπριακό οι προσδοκίες από την επίσκεψη Μπάιντεν είναι μάλλον συγκρατημένες. Το κλίμα αυτό φρόντισαν να καλλιεργήσουν τόσο η αμερικανική όσο και η κυπριακή πλευρά. Καλά πληροφορημένες πηγές πάντως θεωρούσαν απολύτως αναμενόμενο το να υπάρξει ανακοίνωση από πλευράς του κ. Μπάιντεν για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ειδικά την Αμμόχωστο, ένα θέμα που έχει θέσει μετ’ επιτάσεως ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Οι ίδιες πηγές αναμένουν ότι ο αμερικανός αντιπρόεδρος θα ανακοινώσει τελικά τη σύσταση διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα εισέλθει στην πόλη-φάντασμα για να καταγράψει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και να καταρτίσει σχέδιο ανοικοδόμησης. Σημειώνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να χρηματοδοτήσουν τον καταρτισμό ενός master plan για την ανοικοδόμηση της ευρύτερης περιοχής.

Αν το θέμα έχει κλείσει με την τουρκική πλευρά, τότε η ανακοίνωση του κ. Μπάιντεν θα γίνει αμέσως μετά το δείπνο που θα έχει με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη την Πέμπτη το βράδυ σε εστιατόριο της νεκρής ζώνης.