Ηταν μία από τις πιο εντυπωσιακές αποκρούσεις στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο άγγλος τερματοφύλακας Γκόρντον Μπανκς χρειάστηκε λιγότερα από δύο δέκατα του δευτερολέπτου για να αντιδράσει στην κεφαλιά του Πελέ, στερώντας από το Μαύρο Διαμάντι ένα εντυπωσιακό γκολ στην αναμέτρηση της Αγγλίας με τη Βραζιλία στο Μουντιάλ 1970, που διεξήχθη στην πόλη Γκουαδαλαχάρα του Μεξικού.

Η Σελεσάο νίκησε 1-0 με γκολ του Ζαϊρζίνιο, αλλά η Ιστορία αποτύπωσε για πάντα τη φάση της περίφημης απόκρουσης.

Με τη χρήση της τεχνολογίας αποκαλύπτεται η πραγματική ένταση της προσπάθειας των δύο παικτών και αιτιολογούνται απόλυτα οι διθύραμβοι που γράφτηκαν αργότερα γι’ αυτούς.

Υστερα από τη σέντρα του Ζαϊρζίνιο από δεξιά, η μπάλα έφτασε στον Πελέ με ταχύτητα 75 χλμ./ώρα. Τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή όλων των εποχών επιτηρούσε ο Τόμι Ράιτ. Για να μπορέσει να πιάσει κεφαλιά ο Πελέ πήδηξε 70 εκατοστά με πλήρη συγχρονισμό, ενώ το άλμα του άγγλου αμυντικού δεν ξεπέρασε τα 50 εκ. Ο Βραζιλιάνος έπιασε την τέλεια κεφαλιά. Η μπάλα έφυγε από το κεφάλι του Πελέ με ταχύτητα 45 χλμ./ώρα. Σε μόλις έξι δέκατα του δευτερολέπτου η μπάλα έσκασε στο χορτάρι με κατεύθυνση προς την εστία. Από εκείνη τη στιγμή η κίνηση της μπάλας ήταν δύο δέκατα του δευτερολέπτου πιο γρήγορη από το ανοιγοκλείσιμο του ματιού. Και όμως, ο Μπανκς κατάφερε να αποκρούσει την μπάλα γιατί είχε προβλέψει τη φάση και την πορεία που θα έπαιρνε αν έπιανε την κεφαλιά ο Πελέ.

Ο αναπληρωματικός τερματοφύλακας της Βραζιλίας το 1970, ο 20χρονος τότε Εμερσον Λεάο ήταν από τους παίκτες που εντυπωσιάστηκαν περισσότερο από όλους βλέποντας τις αντιδράσεις του Πελέ και του Μπανκς:

«Ηξερα ότι ήμουν μάρτυρας μιας σπουδαίας φάσης. Εχει χαραχτεί στη μνήμη μου και την επικαλούμαι συχνά. Ηταν σαν να είχε μπει η μπάλα στο τέρμα, κανείς δεν περίμενε ότι θα αντιδρούσε κατ’ αυτόν τον τρόπο ο Μπανκς. Οταν απέκρουσε την μπάλα επικράτησε ησυχία στο στάδιο και μετά το πλήθος ξέσπασε σε χειροκρότημα, κάτι που δικαιούνταν ο σπουδαίος άγγλος τερματοφύλακας».