Την αποχώρησή του από την ενεργό δράση γνωστοποίησε τη Δευτέρα ο Ράιαν Γκιγκς, αφού πρώτα ανακοινώθηκε ότι θα είναι ο νέος βοηθός προπονητή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο 41χρονος Ουαλός υπήρξε ένας πιστός στρατιώτης… Ράιαν του συλλόγου και κατά πολλούς προσωποποίησε την γέννηση, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, και την άνοδο της μεγάλης ομάδας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Είναι ασφαλώς ρέκορντμαν συμμετοχών των Μπέμπηδων τη φανέλα των οποίων φόρεσε για 23 συνεχή χρόνια και 963 αγώνες και με την οποία πανηγύρισε 34 τρόπαια. Η συνεχής παρουσία του παίκτη στον ίδιο σύλλογο – κάτι τόσο σπάνιο στη μετά-Μποσμάν εποχή – δεν πέρασε χωρίς σχόλιο. Το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρόεδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, υποκλίθηκε στον Γκιγκς, γράφοντας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Ο Ράιαν Γκιγκς αποσύρθηκε. Εντυπωσιακή καριέρα από έναν πιστό, θρυλικό σόουμαν της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: 963 ματς, 34 τρόπαια, ένας σύλλογος».

Ο Γκιγκς υπήρξε πρότυπο αθλητή και δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και στα 41 του η απόδοσή του δεν έπεσε ποτέ κάτω από τα υψηλά επίπεδα στα οποία μας είχε συνηθίσει. Οι παίκτες του Ολυμπιακού θα τον θυμούνται για καιρό, καθώς ήταν εκείνος που έσπρωξε τους Μπέμπηδες για την ανατροπή του εις βάρους τους 0-2 στη φάση των «16» του εφετινού Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο παλαίμαχος, πλέον, διεθνής ο οποίος αγωνίστηκε 64 φορές στην εθνική Ουαλίας, θα είναι βοηθός του Λουίς Φαν Γκάαλ στην τεχνική ηγεσία της Γιουνάιτεντ. Με ανοιχτή επιστολή του στην ιστοσελίδα του συλλόγου, ο Γκιγκς ανακοίνωσε την απόφασή του να «κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά παπούτσια του».

«Σήμερα είναι μια φανταστική ημέρα για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Λουίς Φαν Γκάαλ είναι μια σπουδαία πρόσληψη και επιτρέψτε μου να αρχίσω λέγοντάς σας πόσο χαρούμενος είμαι που θα συνεργαστώ με κάποιον του διαμετρήματός του. Τα διαπιστευτήριά του δεν υστερούν σε κάτι και είμαι σίγουρος ότι ο σύλλογος θα ευδοκιμήσει υπό την ηγεσία του τα χρόνια που έρχονται» αναφέρει ο 41χρονος Ουαλός και συνεχίζει αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Θα ήθελα ακόμη να εκμεταλλευθώ αυτή την ευκαιρία για να ανακοινώσω την αποχώρησή μου από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και να ξεκινήσω ένα νέο και συναρπαστικό κεφάλαιο στη ζωή μου, ως βοηθός προπονητή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αισθάνομαι τεράστια υπερηφάνεια, τιμή και τύχη που εκπροσώπησα τον μεγαλύτερο σύλλογο στον κόσμο 963 φορές και την Ουαλία 64 φορές.

» Το όνειρό μου ήταν πάντα να παίξω στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και, μολονότι με λυπεί που ξέρω ότι δεν θα φορέσω ξανά τη φανέλα της Γιουνάιτεντ ως παίκτης, ήμουν αρκετά τυχερός που πραγματοποίησα αυτό το όνειρο παίζοντας με κάποιους από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο, δουλεύοντας υπό τις οδηγίες ενός απίστευτου προπονητή όπως ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον, και, περισσότερο απ’ όλα, παίζοντας για τους μεγαλύτερους φιλάθλους στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Πάντα ένιωθα κι εκτιμούσα την υποστήριξή σας».

Και η επιστολή καταλήγει: «Για μένα, σήμερα είναι ένα νέο κεφάλαιο που έχει γεμίσει με πολλά συναισθήματα: τεράστια υπερηφάνεια, λύπη, αλλά κυρίως ενθουσιασμό για το μέλλον. Ελπίζω ότι οι φίλαθλοι της Γιουνάιτεντ θα μοιραστούν και θα διαδώσουν την πεποίθησή μου ότι ο σύλλογος, η διοίκηση και οι ιδιοκτήτες κάνουν ό,τι μπορούν για να επιστρέψει αυτός ο σπουδαίος σύλλογος εκεί που ανήκει κι ελπίζω ότι θα είμαι εκεί σε κάθε βήμα της διαδρομής.

» Ευχαριστώ τους σπουδαιότερους φιλάθλους στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, αγάπησα κάθε λεπτό που αγωνίστηκα για σας και εκπροσώπησα τον μεγαλύτερο και καλύτερο σύλλογο στον κόσμο.

Θα σας δω την επόμενη σεζόν.

Ράιαν».