Μπορεί στις βραδιές βραβείων να πρωταγωνιστούν συνήθως όσοι καλλιτέχνες είναι παρόντες, αλλά στα προχθεσινά βραβεία Billboard τα δύο πρόσωπα που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον ήταν και τα δύο απόντα. Ο ένας, ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, που αναδείχθηκε νικητής σε συνολικά επτά κατηγορίες, έμεινε μακριά από το MGM Grand Garden Arena του Λας Βέγκας εξαιτίας της ευρωπαϊκής περιοδείας του. Φρόντισε, ωστόσο, να στείλει ένα μαγνητοσκοπημένο μήνυμα για να ευχαριστήσει για την τιμή που του έκαναν, χρησιμοποιώντας το ιδιαίτερο χιούμορ του. «Δεν είναι διαγωνισμός, αλλά αν ήταν, τον κέρδισα. Και μαντέψτε… Είμαι εντάξει μ’ αυτό» ήταν τα λόγια του 33χρονου τραγουδιστή, που μεταξύ άλλων πρώτευσε στις κατηγορίες του κορυφαίου καλλιτέχνη και του καλύτερου δίσκου για το «Τhe 20/20 Experience».

Από την άλλη, το δεύτερο σημαντικό πρόσωπο της βραδιάς, ο Μάικλ Τζάκσον, ήταν… στον άλλο κόσμο. Ο βασιλιάς της ποπ, αν και πέθανε τον Ιούνιο του 2009, επέστρεψε στη σκηνή χάρη στη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας. Το ολόγραμμα του Τζάκο ερμήνευσε το τραγούδι «Slave to the Rhythm» από τον μεταθανάτιο δίσκο του «Xscape» που κυκλοφόρησε την περασμένη Τρίτη, ενώ έκανε και την πιο χαρακτηριστική φιγούρα του, το moonwalk, την ώρα που χορευτές κινούνταν γύρω από την εικόνα που δημιουργήθηκε μέσω υπολογιστή. Η εικόνα ήταν τόσο έντονη που μαζί με το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού υπήρξαν και πιο συναισθηματικές αντιδράσεις όπως τα κλάματα που έβαλαν αρκετοί από τους θεατές.
Μπορεί το ολόγραμμα, ως ιδέα, να μην είναι ιδιαίτερα πρωτότυπη αφού στο παρελθόν με αντίστοιχο τρόπο έχουν παρουσιαστεί και άλλοι καλλιτέχνες όπως ο ράπερ Τούπακ Σακούρ στο φεστιβάλ Coachella το 2012, αλλά στην περίπτωση του Τζάκσον η προβολή του δεν ήταν εύκολη υπόθεση.

Μόλις δύο ημέρες πριν από τη μεγάλη βραδιά το δικαστήριο αποφάσισε ότι το περιοδικό «Billboard» μπορούσε

να χρησιμοποιήσει κανονικά την ψηφιακή προβολή του νεκρού τραγουδιστή. Παρά τις προσπάθειες των εταιρειών οπτικών εφέ Hologram USA Inc και Musion Das Hologram Ltd να μπλοκάρουν τη συγκεκριμένη εφαρμογή, το δικαστήριο γνωμοδότησε ότι η δημιουργία του ολογράμματος δεν σχετίζεται με την πατέντα που οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχουν κατοχυρώσει νομικά.

Κατά τα άλλα, με πέντε βραβεία έφυγε η ροκ μπάντα Imagine Dragons, η οποία ερμήνευσε επί σκηνής το τραγούδι της «Tiptoe».

Τέσσερα αγαλματίδια κράτησαν αντίστοιχα στα χέρια τους οι τραγουδιστές της R&B Ρόμπιν Θικ και Φάρελ Ουίλιαμς, όπως και ο ράπερ Τ.Ι.

Η 17χρονη Λορντ, μετά τα δύο Grammy που απέσπασε τον περασμένο Ιανουάριο, κέρδισε το βραβείο της πρωτοεμφανιζόμενης καλλιτέχνιδος,

ενώ εντυπωσίασε το κοινό με τη μαύρη τουαλέτα της με τα ασορτί φτερά.