Ο Μαλίκ Μπεντζελούλ, ο σκηνοθέτης πίσω από το βραβευμένο το 2013 με Οσκαρ ντοκιμαντέρ «Αναζητώντας τον Sugarman», έβαλε τέλος στη ζωή του αργά το βράδυ της Τρίτης, σε ηλικία 36 ετών, όπως ανακοίνωσε ο αδελφός του.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι πρόκειται για αυτοκτονία και ότι είχε πέσει σε κατάθλιψη εδώ και κάποιο διάστημα», είπε ο Τζοχάρ Μπεντζελούλ στην εφημερίδα Aftonbladet.

«Η ζωή δεν είναι πάντα εύκολη. Στάθηκα στο πλάι του όλο αυτόν τον καιρό, μέχρι το τέλος», συνέχισε ο Τζοχάρ, ο οποίος είναι δημοσιογράφος στο δημόσιο ραδιόφωνο της Σουηδίας.

«Είναι το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί. Δεν ξέρω πώς να το χειριστώ. Απλώς δεν ξέρω», πρόσθεσε.

Ο Μπεντζελούλ γεννήθηκε το 1977 στην πόλη Ισταντ της νότιας Σουηδίας. Ο πατέρας του ήταν Αλγερινός και η μητέρα του Σουηδέζα.

Μεγάλωσε στην Κεντρική και Νότια Σουηδία και τη δεκαετία του ‘90, ενώ ήταν ακόμη παιδί, εμφανίστηκε στη σουηδική τηλεοπτική σειρά «Ebba and Didrik».

Σπούδασε Δημοσιογραφία και Παραγωγή Μέσων Ενημέρωσης στο πανεπιστήμιο Linnaeus της Νότιας Σουηδίας και αργότερα εργάστηκε ως ρεπόρτερ για τη σουηδική δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Παραιτήθηκε όμως για να γυρίσει τον κόσμο, μέχρις ότου εμπνεύσθηκε την υπόθεση του ντοκιμαντέρ που τελικά τον έκανε διάσημο.

Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στην ιστορία ενός αμερικανού μουσικού, του Σίξτο Ροντρίγκεζ, που ζούσε στην αφάνεια δίχως να γνωρίζει ότι τα τραγούδια του είχαν γίνει σημαία της επανάστασης των νεαρών νοτιοαφρικανών ενάντια στο απαρτχάιντ.

Τη δεκαετία του ’70 ο Ροντρίγκες έβγαλε δύο δίσκους, όμως πούλησε ελάχιστα αντίτυπα στις ΗΠΑ και παρέμεινε ουσιαστικά άγνωστος στο ευρύ κοινό. Μάλιστα, εγκατέλειψε τις προσπάθειες να κάνει καριέρα στο τραγούδι και εργαζόταν σε οικοδομές. Εν αγνοία του όμως η μουσική του γνώρισε απίστευτη επιτυχία στη… Νότια Αφρική όπου ταυτίστηκε με τους αγώνες κατά του απαρτχάιντ. Καθώς όμως ο δημιουργός παρέμενε άφαντος, άρχισαν να κυκλοφορούν κάθε είδους αλλόκοτες θεωρίες γύρω από το πρόσωπό του.

«Το 2006 πέρασα έξι μήνες, ταξιδεύοντας στην Αφρική και τη Νότια Αμερική όπου έψαχνα για καλές ιστορίες. Στο Κέιπ Τάουν γνώρισα τον Stephen Segerman, ο οποίος μου είπε για τον Ροντρίγκεζ. Εμεινα άφωνος, δεν είχα ακούσει καλύτερη ιστορία στη ζωή μου! Από τη στιγμή εκείνη άρχισα να δουλεύω για την ταινία επί πέντε χρόνια, σχεδόν κάθε μέρα», είχε δηλώσει ο Μπεντζελούλ για το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του.