Κύκλωμα ακαδημαϊκής απάτης είχε στήσει 47χρονος άνεργος στην Αθήνα συντονίζοντας ένα δίκτυο ανάθεσης πανεπιστημιακών εργασιών επί πληρωμή και κοστολογώντας το διδακτορικό πάνω από 8.000 ευρώ. Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντόπισε έπειτα από εισαγγελικό αίτημα πάνω από 200 ονόματα στο πελατολόγιο του συντονιστή και σχημάτισε δικογραφία εις βάρος του. Η περίπτωσή του δεν είναι μοναδική. Ανάλογα γραφεία λειτουργούν από την Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη έως τις γειτονιές της Αθήνας, κάποιες φορές παρουσιαζόμενα και ως φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 47χρονος φαίνεται ότι είχε στήσει δική του ιστοσελίδα και διαφορετικά προφίλ στο facebook διαφημίζοντας τις υπηρεσίες του. Για μία πτυχιακή εργασία φέρεται να ζητούσε έως και 3.000 ευρώ, ενώ για μεταπτυχιακή διατριβή έως και 7.000 ευρώ. Ανέθετε το έργο σε τουλάχιστον 108 εξωτερικούς συνεργάτες. Το ποσοστό της αμοιβής τους καθοριζόταν από το είδος της εργασίας.

ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ. Πριν απόν ένα χρόνο η παράταξη πανεπιστημιακών Κίνηση Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης ζήτησε την παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας με αφορμή σχετική έρευνα των «ΝΕΩΝ» για πτυχιακές επί πληρωμή. Ενας εκ των πανεπιστημιακών, ο καθηγητής Μαθηματικών Νικόλαος Σταυρακάκης, έχει ενημερώσει ήδη συναδέλφους του στο μεταπτυχιακό που διευθύνει να προσέχουν για πλαστές εργασίες.

Παρόμοια γραφεία ανάθεσης και εκπόνησης πανεπιστημιακών εργασιών δεν καλύπτονται πάντα από πέπλο ανωνυμίας. Κάποια από αυτά λειτουργούν παράλληλα ως φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης δηλώνοντας τη διεύθυνσή τους στο Διαδίκτυο, όπως συμβαίνει με μία εταιρεία στα Σεπόλια. Αλλα, πάλι, παρουσιάζονται ως κάτι τελείως διαφορετικό όπως ένα γραφείο που έχει καταχωρηθεί στον τηλεφωνικό κατάλογο ως κέντρο οικονομικών μελετών.

Η υπεύθυνη άλλου γραφείου δηλώνει διερμηνέας γερμανικών, ενώ παρόμοια επιχείρηση με έδρα στην Αθήνα φαίνεται ότι χρησιμοποιεί τηλεφωνικούς αριθμούς που έχουν αγοραστεί από αλλοδαπούς. Οι δύο αριθμοί κινητών που δηλώνει ανήκουν στον ΜΤ με διεύθυνση στην οδό Μάρνη, στο κέντρο της Αθήνας και στον ΜΠ με έδρα στη Λεωφόρο Κηφισού.

Εκτός από τις εργασίες, αναλαμβάνουν απομαγνητοφωνήσεις ή σύνταξη και συμπλήρωση ακαδημαϊκών ερωτηματολογίων, ενώ υπήρχε και περίπτωση γραφείου που απευθυνόταν σε καθηγητές προσφέροντας βαθμολόγηση γραπτών.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ. Το δίκτυο των 108 συντακτών που είχε στήσει ο 47χρονος δεν αποτελεί «προνόμιο» μόνο του δικού του γραφείου. «ΤΑ ΝΕΑ» σε έρευνά τους είχαν εντοπίσει ανάλογη επιχείρηση στη Λεωφόρο Συγγρού, η οποία ανέφερε ότι είχε 100 εξωτερικούς συνεργάτες και παραρτήματα σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Μαζί με την πελατεία τα γραφεία εκπόνησης εργασιών αναρτούν στο Διαδίκτυο αγγελίες για ανάθεση εργασιών.

Κάποια γραφεία θέτουν κριτήρια στην επιλογή των συνεργατών τους. Οπως μια εταιρεία που ζήτησε να της προωθήσουμε τη διπλωματική μας, όταν παρουσιαστήκαμε ως υποψήφιοι συντάκτες, για να αξιολογήσει τον τρόπο γραφής προτού περάσει στην ανάθεση.

Αλλη εταιρεία προχώρησε άμεσα στην ανάθεση χωρίς να εξετάσει το βιογραφικό μας. Ο εκπρόσωπός της μάλιστα ανέφερε ότι η αμοιβή των συντακτών συνήθως είναι έξι ευρώ ανά σελίδα. Για τη συγκεκριμένη ανάθεση που μας προτάθηκε η αμοιβή για 1.000 λέξεις ήταν 50 ευρώ.