Η απερχόμενη πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε επικράτησε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή με το 46,5% των ψήφων έναντι του αντιπάλου της, σοσιαλδημοκράτη υποψηφίου και νυν ευρωβουλευτή Ζιγκμάντας Μπαλτσούτις, ο οποίος συγκέντρωσε το 13,9% όπως ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή με καταμετρημένο το 97% των ψηφοδελτίων.

Οι δυο τους θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 25 Μαΐου ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές. Σε αντίθεση με τις προσδοκίες πολλών αναλυτών, η «Σιδηρά Κυρία» της Λιθουανίας απέτυχε πάντως να ξεπεράσει το 50% που απαιτείται για να επανεκλεγεί από τον πρώτο γύρο.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων ανήλθε στο 52%, σχετικά αυξημένη, καθώς παραδοσιακά είναι χαμηλή στη Λιθουανία και σπάνια υπερβαίνει το 50%. «Παρά την αδιάφορη προεκλογική εκστρατεία, η συμμετοχή ήταν υψηλή, πιθανώς επειδή οι ψηφοφόροι αντέδρασαν στη δύσκολη κατάσταση με την αυξανόμενη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Κεστούτις Τζίρνιους αναλυτής στο πανεπιστήμιο του Βίλνιους.

Η Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε δεν συνδέεται με κάποιο κόμμα αλλά υποστηρίζεται από την αξιωματική αντιπολίτευση, τους συντηρητικούς και τους φιλελεύθερους, οι οποίοι έχασαν τις εκλογές το 2012 από τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα.

Η Γκριμπαουσκάιτε που είναι γεννημένη στο Βίλνιους κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εποχής, σπούδασε στο Λένινγκραντ, τη σημερινή Αγία Πετρούπολη. Είναι πολύγλωσση καθώς μιλάει αγγλικά, ρωσικά, πολωνικά και γαλλικά , εκτός από τη μητρική της γλώσσα τα λιθουανικά.