Ενα ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα στην Υεμένη, ο Μοχάμεντ Σαΐντ αλ-Σάεφ Σαμπουάνι ύποπτος για συμμετοχή σε βομβιστικές επιθέσεις και απαγωγές αλλοδαπών, σκοτώθηκε σε ολονύκτια συμπλοκή με τις δυνάμεις ασφαλείας στη Σαναά, ανακοίνωσε την Παρασκευή η ανώτερη επιτροπή Ασφαλείας.

Σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Saba, εκπρόσωπος της ανώτερης επιτροπής διευκρίνισε ότι ο άνδρας αυτός ήταν «ένα από τα πιο επικίνδυνα και τα πλέον καταζητούμενα μέλη της Αλ-Κάιντα και ένας από τους αρχηγούς του δικτύου με συμμετοχή σε απαγωγές και δολοφονίες αστυνομικών και αλλοδαπών».

Ο Μοχάμεντ Σαΐντ αλ-Σάεφ Σαμπουάνι άνοιξε πυρ εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας οι οποίες τον καταδίωκαν χθες βράδυ κοντά στο προεδρικό μέγαρο, στη νότια Σαναά. Οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν στα πυρά με αποτέλεσμα να «τον σκοτώσουν όπως και έναν από τους συντρόφους του», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Τρία ακόμη άτομα που βρίσκονταν στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο Σαμπουάνι συνελήφθησαν, δήλωσε αστυνομική πηγή διευκρινίζοντας ότι δύο μεταξύ αυτών τραυματίστηκαν στη διάρκεια πυροβολισμών.

Παράλληλα πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας ανακοίνωσε ότι η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στη Σαναά δέχθηκε πυρά χθες βράδυ.

«Ένοπλοι που επέβαιναν σε αυτοκίνητο άνοιξαν πυρ προς την πλευρά των φρουρών της σαουδαραβικής πρεσβείας, πριν τραπούν σε φυγή», δήλωσε η πηγή, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξαν θύματα από την επίθεση.

Το υπουργείο Εσωτερικών είχε προειδοποιήσει τη Δευτέρα για τον κίνδυνο εντατικοποίησης της δράσης της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (Aqpa), μετά τις απώλειες που υπέστη στο νότο, όπου ο στρατός ανέκτησε χθες ένα σημαντικό προπύργιο του δικτύου στην περιοχή Αζαν της επαρχίας Σάμπουα.

«Οι τεράστιες αυτές απώλειες θα ωθήσουν την Αλ Κάιντα σε υστερικές και απεγνωσμένες ενέργειες, στην κινητοποίηση των υποστηρικτών της και των εν υπνώσει πυρήνων της για επιθέσεις εναντίον αξιωματικών της αστυνομίας και του στρατού», σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Η Αλ-Κάιντα στην Υεμένη, η οποία θεωρείται από τις ΗΠΑ το πιο επικίνδυνο σκέλος του εξτρεμιστικού δικτύου είναι γερά εδραιωμένη στη νότια και νοτιοανατολική χώρα.