Δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που εκκρίνουν την οξυτοκίνη, γνωστή και ως «ορμόνη της αγάπης», αλλά και τα σκυλιά, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες.

Αυτή η ορμόνη ευθύνεται για τη δημιουργία δεσμών μεταξύ φίλων, γονιών και παιδιών, ερωτικών συντρόφων κ.λπ.

Η οξυτοκίνη εκκρίνεται στο ανθρώπινο σώμα όταν μας συμβαίνει κάτι ευχάριστο ή πολύ σημαντικό, όπως ο έρωτας και το σεξ ή η γέννα και ο θηλασμός.

Την ώρα της γέννας αρχίζει η παραγωγή μητρικού γάλακτος όταν ο οργανισμός εκκρίνει οξυτοκίνη, ενώ κατά τον θηλασμό η ορμόνη βοηθά στη δημιουργία έντονου δεσμού μεταξύ μητέρας και βρέφους.

Ο καθηγητής Πολ Ζακ στο Πανεπιστήμιο Κλέρμοντ της Καλιφόρνιας και οι συνεργάτες του μελέτησαν την έκκριση οξυτοκίνης στα ζώα όταν συναναστρέφονται ανθρώπους και άλλα ζώα.

Σε ένα από τα πειράματα σε καταφύγιο ζώων στο Αρκανσο των ΗΠΑ, οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος από έναν σκύλο και μια κατσίκα που ήταν πολύ αγαπημένα και έπαιζαν μαζί. «Τους πήραμε αίμα, μετά τα βάλαμε να παίξουν σε περιορισμένο χώρο και μετά τους ξαναπήραμε αίμα για να δούμε τις διαφορές στα επίπεδα της ορμόνης» λέει ο Ζακ.

«Τα αποτελέσματα μας εξέπληξαν. Στον σκύλο, τα επίπεδα αυξήθηκαν κατά 48%, διαφορά που θεωρείται πολύ μεγάλη για τον άνθρωπο. Στην κατσίκα, η αύξηση ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακή. Η μόνη φορά που έχουμε δει τόσο μεγάλη αύξηση οξυτοκίνης στους ανθρώπους είναι όταν αντικρίζουν τον ερωτικό τους σύντροφο, αγαπημένα τους πρόσωπα ή γίνονται αποδέκτες μιας πράξης καλοσύνης. Η οξυτοκίνη χρησιμεύει στην ανάπτυξη ισχυρών δεσμών μεταξύ δύο ανθρώπων. Φαίνεται ότι αυτό ισχύει και στα ζώα» εξηγεί ο επιστήμονας.