Τον Δεκέμβριο του 2007 ήταν μια πολύ σημαντική στιγμή στη ζωή του Αλέξη Τσίπρα. Ως επικεφαλής τότε της Ανοιχτής Πόλης, δηλαδή της δημοτικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο Αθηναίων, συνοδεύει τον τότε δήμαρχο Καισαριανής Σπύρο Τζόκα στο Καράκας. Ο νεαρός κ. Τσίπρας, που είχε κάνει δυναμική εμφάνιση στο προσκήνιο ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων – προσωπική επιλογή του Αλέκου Αλαβάνου -, δεν διστάζει στιγμή, παρά το ότι είναι ένας απλός δημοτικός σύμβουλος: ζητάει συναντήσεις με τον υπουργό Ενέργειας της Βενεζουέλας και τον δήμαρχο του Καράκας. Θέμα; Πώς θα έρθει φθηνό πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα στον Δήμο Καισαριανής προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες κίνησης των απορριμματοφόρων και να ενισχυθούν οι φτωχοί δημότες!

Η ιδέα είχε ξεκινήσει από τον Κεν Λίβινγκστον, δήμαρχο του Λονδίνου. Ο «κόκκινος» Κεν είχε ήδη έρθει σε συμφωνία με τη Βενεζουέλα και προωθούσε την ιδέα να γίνει ένα ευρωπαϊκό δίκτυο πόλεων που επίσης να επωφεληθούν. Οταν όμως έβαλαν κάτω τα νούμερα, ακόμα και οι επαναστάτες της κυβέρνησης του Ούγκο Τσάβες είδαν πως αυτά δεν έβγαιναν. Οπως είχε εξηγήσει τότε ο κ. Τζόκας, η μεταφορά κόστιζε 18-21 δολάρια ανά τόνο για φορτίο 100.000 τόνων, με επιπλέον κόστος ασφάλισης 0,3-0,5 δολάρια ανά τόνο. Αν η Καισαριανή έκανε μακράς διάρκειας συμβόλαιο με τη Βενεζουέλα, θα είχε έκπτωση της τάξης του 10%. Α! Υπήρχε και μια άλλη λεπτομέρεια: πού θα αποθήκευαν το πετρέλαιο μέχρι να το καταναλώσουν σιγά σιγά τα απορριμματοφόρα της Καισαριανής…

Τελικά το πετρέλαιο δεν έφθασε ποτέ στην Αθήνα. Ομως η ιδέα δεν έφυγε ποτέ από το μυαλό του Αλέξη Τσίπρα. Πόσω μάλλον που από δημοτικός σύμβουλος, σήμερα είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν και έτοιμος, κατά δήλωσή του, να χρησιμοποιήσει «όλα τα όπλα» για να διαπραγματευτεί σκληρά με την τρόικα.

Αυτή τη φορά ωστόσο ο κ. Τσίπρας δεν πάει ξανά στο Καράκας, αλλά στη Μόσχα. Το ταξίδι του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κατόπιν προσκλήσεως της Δούμας, Δευτέρα και Τρίτη, εκφράζει την αγωνία του κόμματος να βρει σταθερούς, εναλλακτικούς συμμάχους και να στείλει μηνύματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Μόνο που ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν θυμίζει σε πολλά τον επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης του 2007. Εχει πλέξει το εγκώμιο των ΗΠΑ και του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τον τρόπο που χειρίστηκαν την οικονομική κρίση το 2008 μιλώντας στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς. Εχει εκφραστεί θετικά για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη θέση του για το κούρεμα του ελληνικού χρέους μπαίνοντας στην «κοιλιά του κήτους» στη Νέα Υόρκη. Εχει διαβεβαιώσει τους κ.κ. Μπαρόζο, Γιούνκερ και Σουλτς (με τις θεσμικές τους ιδιότητες) πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει μονομερείς ενέργειες αλλά θα επαναδιαπραγματευτεί το Μνημόνιο. Εχει διαβεβαιώσει στο Τέξας πως «μια έξοδος από το ευρώ θα ήταν καταστροφή» για την Ελλάδα.

Και την ίδια στιγμή έχει δηλώσει στη Βουλή πως «μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή, πέρασαν δυσκολίες αλλά κατάφεραν να σταθούν με αξιοπρέπεια στα πόδια τους». Εχει διερευνήσει τη δυνατότητα στήριξης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ από δυνάμεις όπως η Βραζιλία, και μάλιστα με επαφές στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο (Ντίλμα Ρουσέφ). Εχει περιγράψει το οικονομικό μοντέλο του Ισημερινού ως πολύ καλό παράδειγμα χώρας που ακολούθησε τον δικό της δρόμο. Και έχει υπογράψει στην ευρωδιακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ θέσεις όπως «όχι ΝΑΤΟ στην Ευρώπη».

Το ταξίδι του κ. Τσίπρα στη Μόσχα την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη εντάσσεται σε αυτό που ονομάζει η Κουμουνδούρου «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική». Το σήμα της Μόσχας, το οποίο περίμενε εδώ και αρκετό καιρό η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη συγκυρία. Και η αγωνία της Κουμουνδούρου για την έκβασή του είναι ήδη μεγάλη εξαιτίας της έντασης στην Ουκρανία.

Ηδη η κορυφαία συνάντηση που είχε περίπου κλείσει, μεταξύ Τσίπρα και Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, αναβλήθηκε αφού ο τελευταίος εκλήθη εσπευσμένα να δει τον ομόλογό του των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

Παρ’ όλα αυτά, από τον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως είναι ένα σημαντικό ταξίδι, κατά τη διάρκεια του οποίου ο υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν θα έχει την ευκαιρία μέσω δηλώσεων στον Τύπο να αποσπάσει την προσοχή των διεθνών ΜΜΕ και, κατ’ επέκταση, να ενισχύσει τόσο το ηγετικό του προφίλ όσο και να προωθήσει τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ. Πίσω από τα επικοινωνιακά όμως, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να θέσει επί τάπητος τα ενδεχόμενα συνεργασίας με τους Ρώσους στο Ενεργειακό και σε άλλους τομείς της οικονομίας, μιλώντας με αξιωματούχους-κλειδιά όπως η ισχυρή – και με άμεση πρόσβαση στον Πούτιν – κυρία Ματβιένκο.

Στο πλαίσιο της ίδιας στρατηγικής, δηλαδή αναζήτησης εναλλακτικών συμμάχων στη διεθνή σκακιέρα σε όλες τις ηπείρους, διεξήχθη και το ταξίδι της Νάντιας Βαλαβάνη, του Κώστα Ησυχου και μέλους της ομάδας των οικονομολόγων του κόμματος, πρόσφατα, στην Κίνα.

Η λεπτομέρεια ότι το δαπανηρό αυτό ταξίδι ήταν ύστερα από πρόσκληση του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας καταδεικνύει, σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, το ενδιαφέρον της χώρας αυτής για την Ελλάδα και τις απόψεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για θέματα όπως εμπορική, τουριστική, εκπαιδευτική και πολιτιστική συνεργασία. Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαιώνουν πάντως ότι οι Κινέζοι δεν ζήτησαν ενημέρωση από τα στελέχη του κόμματος σχετικά με τις προθέσεις τους για την COSCO, τον ΟΛΠ και τις επενδύσεις που τους ενδιαφέρουν στην Ελλάδα.

Εχει διαβεβαιώσει, κατά την επίσκεψή του στο ΔΝΤ, ότι «μια έξοδος από το ευρώ θα ήταν καταστροφή» για την Ελλάδα και την ίδια στιγμή έχει δηλώσει στη Βουλή πως «μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή, πέρασαν δυσκολίες αλλά κατάφεραν να σταθούν με αξιοπρέπεια στα πόδια τους»