Προσδοκίες για υψηλά έσοδα από τα πετρέλαια σε Πατραϊκό Κόλπο, Κατάκολο και Ιωάννινα έχει η κυβέρνηση, με τις εκτιμήσεις να μιλούν για εισροή στα δημόσια ταμεία 15-20 δισ. δολαρίων σε βάθος 35ετίας, εφόσον φυσικά επαληθευτούν στην πράξη οι υπολογισμοί για τα απολήψιμα κοιτάσματα. Παρουσία του Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και του αντιπροέδρου Ευ. Βενιζέλου υπογράφονται την προσεχή Τετάρτη 14 Μαΐου οι συμβάσεις με τις τρεις ανάδοχες κοινοπραξίες για τα Ιωάννινα, τον Πατραϊκό Κόλπο και το Κατάκολο, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τις πρώτες έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Προηγήθηκε, όπως ανέφερε ο υπ. Περιβάλλοντος, Ενέργειας Γ. Μανιάτης η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο των κειμένων των συμβάσεων.

Η πιο ώριμη από τις τρεις περιοχές είναι το Κατάκολο, όπου έχει ανακαλυφθεί κοίτασμα πετρελαίου από το 1982, γι’ αυτό και δεν χρειάζονται ερευνητικές γεωτρήσεις. Το απολήψιμο κοίτασμα εκτιμάται στα 10 εκατ. βαρέλια και η γεώτρηση υπολογίζεται πολύ νωρίτερα της τριετίας. Το Κατάκολο έχει παραχωρηθεί στην κοινοπραξία της ελληνικής Energean και της βρετανικής Trajan Oil.

Στην περίπτωση του Πατραϊκού, που έχει παραχωρηθεί στην κοινοπραξία των Ελληνικών Πετρελαίων, της ιταλικής Edison και της σκωτσέζικης Melrose, τα απολήψιμα κοιτάσματα υπολογίζονται σε 200 εκατ. βαρέλια. Οσο για τα Ιωάννινα (κοινοπραξία Energean με καναδική Petra Petroleum), τα ανακτήσιμα κοιτάσματα υπολογίζονται σε 50-80 εκατ. βαρέλια.Οπως αναφέρει το ΥΠΕΚΑ, για ένα κοίτασμα 100 εκατ. βαρελιών τα εκτιμώμενα συνολικά έσοδα για το Δημόσιο μπορούν να φτάσουν τα 6 δισ. ευρώ (με μέση τιμή τα 90 δολάρια το βαρέλι).

Τα έσοδα θα προκύψουν αφενός από την καταβολή του φόρου 25% που βαρύνει τις κοινοπραξίες, αφετέρου από το μίσθωμα που διαμορφώνεται με βάση το ύψος της παραγωγής, τα γεωγραφικά και γεωολογικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής και άλλες παραμέτρους.