Οι «ιερές αγελάδες» του ποδοσφαίρου Πελέ και Γκάρι Λίνεκερ εξαπέλυσαν τα πρώτα τους βέλη σε Βραζιλία και Αγγλία έναν μήνα πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Δεν είχε προλάβει να στεγνώσει το μελάνι στο χαρτί όπου γράφτηκαν τα ονόματα των 23 ποδοσφαιριστών στους οποίους θα στηριχθεί ο Λουίς Φελίπε Σκολάρι για να κατακτήσει η Βραζιλία τον έκτο παγκόσμιο τίτλο της και ο Πελέ έσπευσε να ασκήσει κριτική χρησιμοποιώντας την πάγια τακτική του μαστίγιου και του καρότου.

«Ο Σκολάρι τα πήγε καλά. Παρέμεινε σταθερός στις απόψεις του και δεν υπήρξαν εκπλήξεις. Ομως πιστεύω πως θα έπρεπε να είχαν κληθεί και πιο έμπειροι παίκτες, όπως ο Κακά και ο Ρομπίνιο. Είναι καλό να έχεις έμπειρους παίκτες στην ομάδα γιατί την ηρεμούν στη διάρκεια του αγώνα. Στις ημέρες μου είχαμε τον Ντιντί, τον Νίλτον Σάντος, τον Μπελίνι».

Το Μαύρο Διαμάντι παρατήρησε πως για πρώτη φορά η δύναμη της Εθνικής Βραζιλίας δεν θα είναι η επίθεσή της, ενώ για το τέλος κράτησε το μεγαλύτερο καρφί του: «Δεν πιστεύω πως ο Νεϊμάρ είναι ηγέτης. Θα πρέπει να βασιστούμε στον Φρεντ ή τον Τιάγκο Σίλβα που έχουν προσωπικότητα».

Μετά τον αρχικό ενθουσιασμό που προκάλεσε η ανακοίνωση της αποστολής της Σελεσάο, ο Τύπος διαπίστωσε πως οι οιωνοί (βλέπε παράδοση) δεν βρίσκονται στο πλευρό της ομάδας.

Ο μέσος όρος ηλικίας των παικτών είναι 28 χρόνια και 8 μήνες, αλλά η Βραζιλία δεν έχει κατακτήσει ποτέ τίτλο με παίκτες που ο μέσος όρος ηλικίας τους ξεπερνά τα 27,7 χρόνια.

Επίσης, για πρώτη φορά μετά το 1930 δεν εκπροσωπούνται στο ρόστερ οι πανίσχυροι σύλλογοι του Σάο Πάολο, που κάποτε οι παίκτες τους αποτελούσαν τη ραχοκοκαλιά της Σελεσάο.

Στην Αγγλία θεωρείται δεδομένη η αποτυχία των Τριών Λιονταριών. Ο Γκάρι Λίνεκερ υποστηρίζει πως είναι προτιμότερο για τον εκλέκτορα της Αγγλίας Ρόι Χότζσον να «γαλουχήσει ταλέντα» από το να διεκδικήσει δόξα στη Λατινική Αμερική.

«Ας είμαστε ρεαλιστές. Αν φτάσουμε μέχρι τα προημιτελικά, θα είναι μεγάλη επιτυχία και αν προχωρήσουμε ακόμα περισσότερα, θα έχουμε υπερβεί τους εαυτούς μας».

Μιμούμενος τον Πελέ, ο Λίνεκερ υπέδειξε στον Χότζσον πως πρέπει να συμπεριλάβει στην αποστολή τον 19χρονο αμυντικό της Εβερτον Τζον Στόουνς.