Από τη φυλακή στη Βουλή θα βρεθούν σήμερα οι προφυλακισμένοι βουλευτές για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής Γιώργος Γερμενής και Στάθης Μπούκουρας. Μαζί με τους Ν. Μίχο και Χρ. Αλεξόπουλο (ανεξάρτητος πλέον) θα υπερασπισθούν εαυτούς στην Ολομέλεια όπου θα συζητήσει το αίτημα της Δικαιοσύνης για άρση της ασυλίας τους. Η μεταγωγή των δύο προφυλακισμένων θα γίνει σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για κάθε κρατούμενο.

Ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Στάθης Μπούκουρας έλαβε μετά τον Γιώργο Γερμενή άδεια για αυτοπρόσωπη εμφάνιση στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο Στ. Μπούκουρας κρατείται στις φυλακές Ναυπλίου για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Την άδεια του χορήγησε ο εισαγγελέας του συμβουλίου της φυλακής που έκανε δεκτό σχετικό αίτημα του με βάση το άρθρο 83 παράγραφος 3 του Κανονισμού της Βουλής, που ορίζει ότι ο βουλευτής του οποίου συζητείται η άρση της ασυλίας έχει το δικαίωμα να παρασταθεί αυτοπροσώπως και να αναπτύξει τις θέσεις του.

Οπως εκτιμάται μάλιστα, το σκηνικό θα επαναληφθεί και με όσους προφυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής ζητήσουν να είναι παρόντες στη Βουλή όταν προσδιοριστεί η συζήτηση του αιτήματος των ανακριτριών για τη δική τους άρση ασυλίας.

Στο μεταξύ, επίσημοι εκφραστές των θέσεων και των παράνομων δράσεων της Χρυσής Αυγής, διακηρύσσοντας «ρητορική μίσους» εναντίον ομάδων που στοχοποιούνται από την οργάνωση, εμφανίζονται οι τέσσερις βουλευτές του κόμματος στα κατηγορητήρια που φέρουν τη σφραγίδα των ειδικών ανακριτριών Ιωάννας Κλάπα και Μαρίας Δημητροπούλου.

Οι δικαστικές λειτουργοί, αξιολογώντας το πλούσιο αποδεικτικό υλικό που έχουν συγκεντρώσει, συνέταξαν το δικό τους «κατηγορώ» για τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής Δημήτρη Κουκούτση, Νίκο Κούζηλο, Ελένη Ζαρούλια και Μιχάλη Αρβανίτη, οι οποίοι μετά τις ευρωεκλογές θα απολογηθούν για το κακούργημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Στα πολυσέλιδα κατηγορητήρια οι κυρίες Κλάπα και Δημητροπούλου απαριθμούν τις βαρύτατες αξιόποινες πράξεις που συνδέονται με την εγκληματική οργάνωση και αποτιμούν ποινικά τον ρόλο των βουλευτών του κόμματος.

Ο καθένας από αυτούς φέρεται ότι εντάχθηκε στην οργάνωση, που αποτελεί τον πυρήνα της δικαστικής έρευνας, έχοντας γνώση των αρχών που πρεσβεύει και αφού ανελίχθηκαν στην ιεραρχία της αναδείχθηκαν επίσημοι εκφραστές «των θέσεων και παράνομων δράσεών της», ενώ κάθε φορά αναφέρονταν απευθείας στον ήδη προφυλακισμένο αρχηγό του κόμματος Νίκο Μιχαλολιάκο.

Τους χρεώνεται μάλιστα ότι διακήρυσσαν τις αρχές της οργάνωσης «με δημόσια ρητορική μίσους εναντίον του δημοκρατικού πολιτεύματος της χώρας και των θεσμών, αλλά και εναντίον ομάδων ή ατόμων που στοχοποιούνται από τη Χρυσή Αυγή ως πολιτικοί ή φυλετικοί εχθροί της». Επικαλούνται μάλιστα δηλώσεις τους σε διάφορες εκδηλώσεις της οργάνωσης ή ακόμα και από το βήμα της Βουλής μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012.

Εκτός από τις εγκληματικές ενέργειες που αποδίδονται στην οργάνωση, οι ανακρίτριες απαριθμούν συγκεκριμένες πράξεις βίας και ρατσιστικές επιθέσεις εις βάρος στοχοποιημένων ατόμων, ημεδαπών και αλλοδαπών, σε ολόκληρη την Ελλάδα.