Από τις δηλώσεις περί αδικαιολόγητης ανησυχίας για έναν πολιτικό που παίρνει αντισυμβατικές αποφάσεις ώς τη διαβεβαίωση «είμαι και θα είμαι ΠαΣοΚ» είναι δύο ημέρες δρόμος. Τόσο χρειάστηκε ο Γιώργος Παπανδρέου για να εκδώσει μία μακροσκελή ανακοίνωση με την οποία ξεκαθαρίζει ότι είναι και θα παραμείνει ΠαΣοΚ (και μετά τις ευρωεκλογές), προειδοποιώντας ταυτόχρονα όσους επιχειρούν να ποδηγετήσουν το ΠαΣοΚ να μην του κάνουν υποδείξεις.

Ηδη από την περασμένη Δευτέρα η Χαριλάου Τρικούπη αξίωνε από τον πρώην πρωθυπουργό να προχωρήσει σε μια σαφή δήλωση στήριξης του ΠαΣοΚ, ξεκαθαρίζοντας με αυτόν τον τρόπο ότι ούτε κλείνει το μάτι προς τη ΔΗΜΑΡ ούτε επιχειρεί να μετατοπίσει ψηφοφόρους της δημοκρατικής παράταξης προς το κόμμα της Αγίου Κωνσταντίνου.

Η δήλωση στήριξης ήρθε από τον κ. Παπανδρέου, εντούτοις ήταν μισή καθώς ο πρώην πρωθυπουργός επιμελώς δεν έκανε καμία αναφορά στην Ελιά, ούτε παρότρυνε τους οπαδούς του να στηρίξουν το κεντροαριστερό σχήμα στις κάλπες των ευρωεκλογών. Επί της ουσίας ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν πολιτικά συνεπής σε σχέση με την μέχρι πρότινος συμπεριφορά του. Στην ιδρυτική συγκέντρωση της Ελιάς δεν πήγε, ώς σήμερα δεν έχει εμφανισθεί σε καμία προεκλογική της εκδήλωση και επιπλέον έχει διαφωνήσει ανοικτά με τον τρόπο με τον οποίο συγκροτήθηκε ο συγκεκριμένος κεντροαριστερός πόλος.

Αυτό που δεν περίμενε ο πρώην πρωθυπουργός πηγαίνοντας στην παρουσίαση του βιβλίου τής κ. Κοππά μαζί με τον Φώτη Κουβέλη ήταν ότι θα ερέθιζε ακόμη και τους παπανδρεϊκούς στο ΠαΣοΚ, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα προσπαθούν να πείσουν τους συντρόφους τους ότι μολονότι δεν εντάχθηκαν στο ευρωψηφοδέλτιο της Ελιάς την στηρίζουν και θα την ενισχύσουν και στην κάλπη.

Το σχόλιο του Δημήτρη Κρεμαστινού στη Βουλή ότι «πρακτικά, πρόεδρε, μας έκανε ζημιά αυτή η ιστορία» αλλά και τα δειλά και πιο μετρημένα σχόλια άλλων φιλοπαπανδρεϊκών βουλευτών ότι ήταν λάθος εν μέσω προεκλογικής περιόδου ο Παπανδρέου να πάει στην εκδήλωση μιας υποψηφίας άλλου ανταγωνιστικού κόμματος δημιούργησαν προβληματισμό στο επιτελείο του.

Η μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε όταν άρχισαν να αναπαράγονται σε sites και blogs πληροφορίες ότι ο Παπανδρέου τηλεφωνεί προσωπικά σε στελέχη και ψηφοφόρους παροτρύνοντάς τους να ψηφίσουν τον προοδευτικό πόλο της ΔΗΜΑΡ.

ΠΙΕΣΗ. Μεγάλη ήταν όμως η πίεση και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ καθώς οι περισσότεροι βουλευτές που μίλησαν για την εμφάνιση Παπανδρέου στάθηκαν απέναντί του επικριτικά. Από τον Κώστα Σκανδαλίδη και τον Λεωνίδα Γρηγοράκο έως την Εύη Χριστοφιλοπούλου, τον Πάρη Κουκουλόπουλο και τον Γιώργο Ντόλιο, όλοι όσοι βγήκαν δημοσίως διαφώνησαν με την κίνηση του πρώην πρωθυπουργού.

Ιδιαίτερα οι νέοι βουλευτές που εξελέγησαν για πρώτη φορά το 2010 και δεν έχουν καμία ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας τα προηγούμενα χρόνια και εν συνεχεία εκλήθησαν να ψηφίσουν Μνημόνια και να στηρίξουν σκληρά αντιλαϊκά μέτρα είναι οργισμένοι με τη στάση του κ. Παπανδρέου. Χαρακτηριστική ήταν η δήλώση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου ο οποίος ζήτησε από τον πρώην πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του, καλώντας τον Παπανδρέου και όσους «έχουν ζήσει τα καλά χρόνια της παράταξης να μη μας σταματήσουν, να μη μας βάζουν αναχώματα».