Σεισμό έχει προκαλέσει ήδη η σύλληψη, την Τετάρτη, του αρχηγού του Σιν Φέιν Τζερι Άνταμς, αρχιτέκτονα της ειρηνευτικής συμφωνίας που τερμάτισε 30 χρόνια αιματηρής βίας Ρεπουμπλικάνων – Προτεσταντών στην Ιρλανδία.

Ο 65χρονος Τζερι Άνταμς κατηγορείται για συμμετοχή στον «εξαφανισμό» της Τζιν Μακόνβιλ πριν απο 40 χρόνια, δηλαδή την απαγωγή, εκτέλεση και ταφή σε μυστική τοποθεσία μιας μητέρας 10 παιδιών η οποία θεωρήθηκε από τον IRA πληροφοριοδότης της αστυνομίας. Η Αστυνομία εκείνη την εποχή στην Β. Ιρλανδία αρνήθηκε ότι η Μακόνβιλ ήταν πληροφοριοδότης.

H Μακόνβιλ εξαφανίστηκε από το σπίτι της στο Μπέλφαστ, τον Δεκέμβριο του 1972, όπως είχε διηγηθεί η κόρη της, Ελεν Μακ Κέντρυ, στο CNN, το 2012.

«Ήρθαν κάποιοι άγνωστοι, την έσυραν έξω από το μπάνιο όπου βρίσκονταν μπροστά στα έκπληκτα μάτια εμένα και των αδελφών μου» είχε δηλώσει τότε η Μακ Κέντρυ. «… Το μόνο που ήθελα από τότε ήταν να γνωρίσω αυτούς που έκαναν αυτό το κακό στη μητέρα μου».

Ανάλογες δηλώσεις έκανε στον Τύπο ο γιός της Μακόνβιλ, Τζο, στους εκπροσώπους του Τύπου.

Η σορός της Μακόνβιλεντοπίστηκε δεκαετίες αργότερα, το 2003 – τέσσερα χρόνια αφότου ο IRA παραδέχτηκε τη δολοφονία της θεωρώντας ότι είναι «πληροφοριοδότης».

Ο Τζερι Άνταμς έχει επανειλημμένως αρνηθεί κάθε του εμπλοκή στην υπόθεση εξαφανισμού της Μακόνβιλ ενώ προσήλθε οικειοθελώς στην αστυνομία για την υπόθεση, έπειτα από σχετικό αίτημα των αρχών.

«Πιστεύω ότι ο θάνατος της Τζιν Μακόνβιλ και η μυστική ταφή της ήταν λάθος και οδυνηρή αδικία για την ιδία και την οικογένεια της» δήλωσε ο Άνταμς λίγο μετά την ανακοίνωση της σύλληψης του, έχοντας εκφράσει παράλληλα ότι το τάιμινγκ της ανακίνησης της παλαιάς υπόθεσης τον βάζει σε σκέψεις για πολιτικές σκοπιμότητες.

Πράγματι επί δεκαετίες δεν έχει υπάρξει ούτε πρόοδος ούτε κάποια απαγγελία κατηγορίας για την υπόθεση του «εξαφανισμού» της Τζιν Μακόνβιλ την περίοδο των Ταραχών, ενώ η πρόσφατη ανακίνηση της υπόθεσης εν μέσω προεκλογικής περιόδου, όταν μάλιστα το Σιν Φέιν καταγράφει ισχυρή άνοδο για τις τοπικές εκλογές και τις ευρωεκλογές (σ.σ. πάει για τρεις έδρες στις Ευρωεκλογές) κάνει όλους να μιλούν για πολιτικά κίνητρα πίσω από τη δίωξη του εκπρόσωπου της πολιτικής πτέρυγας του IRA.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμιά πολιτική παρέμβαση όσον αφορά τη σύλληψη του Τζέρι Άνταμς.

«Έχουμε ένα ανεξάρτητο σύστημα Δικαιοσύνης, τόσο στην Αγγλία, όσο και στη Βόρεια Ιρλανδία και δεν υπήρξε απολύτως καμία πολιτική παρέμβαση στο θέμα αυτό» είπε ο Κάμερον στον τηλεοπτικό σταθμό Sky.

«Έχουμε ανεξάρτητες αστυνομικές αρχές, ανεξάρτητες εισαγγελικές αρχές. Αυτά είναι ζωτικής σημασίας συστατικά στοιχεία της ελεύθερης χώρας και της ελεύθερης κοινωνίας που απολαμβάνουμε σήμερα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Νωρίτερα, και ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Βορείου Ιρλανδίας, Πήτερ Ρόμπινσον, αρνήθηκε ότι η σύλληψη του Άνταμς ήταν πολιτικά υποκινούμενη.

Ο Άνταμς μπορεί να βρίσκεται υπό κράτηση έως και 48 ώρες (μέχρι το βράδυ της Παρασκευής), πριν ένας δικαστής κληθεί να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει να κρατείται ή εάν θα αφεθεί ελεύθερος.

Σε μια συνέντευξη, ο πρώην διοικητής του IRA στο Μπέλφαστ, Μπρένταν Χιουζ (ο οποίος πέθανε το 2008), φέρεται να λέει ότι ο Τζερι Άνταμς ήταν ανώτερος διοικητής του IRA κατά τη διάρκεια των Ταραχών και πως είχε διατάξει τη δολοφονία της Μακόνελ, κάτι που ο Άνταμς διαψεύδει απολύτως, όπως και ότι ήταν μέλος του IRA…

Σε μια από τις τελυταίες του δημόσιες εμφανίσεις πριν από λίγες βδομάδες ο Τζέρι Άνταμς εμφανίστηκε στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα καi στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέδριο στην Ιρλανδία.