Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης αυξήθηκε τον Απρίλιο στο 0,7% από 0,5% τον Μάρτιο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Eurostat, αλλά ήταν χαμηλότερος από ότι ανέμεναν οι οικονομολόγοι, παρά τις αυξημένες δαπάνες της πασχαλινής περιόδου.

Το 0,5% του Μαρτίου ήταν η χαμηλότερη επίδοση στην ευρωζώνη από τα τέλη του 2009. Οι οικονομολόγοι που είχαν ρωτηθεί από το Reuters ανέμεναν αύξηση του πληθωρισμού στο 0,8%. Και στην περίπτωση αυτή, όμως, ο πληθωρισμός θα ήταν στην ζώνη κινδύνου της ευρωζώνης κάτω από το 1%, αντανακλώντας την κακή κατάσταση της οικονομίας μετά από μία μακρά ύφεση και με την ανεργία κοντά σε επίπεδα – ρεκόρ.

Τα στοιχεία του Απριλίου είναι τα ίδια με του Φεβρουαρίου, αλλά αρκετά χαμηλότερα από το 1,2% που σημείωσε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο του 2013. Αφήνουν, επίσης, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε μία δύσκολη θέση εν όψει της επόμενης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της για τη νομισματική πολιτική στις 8 Μαΐου, καθώς δεν υπάρχει κάποια ξεκάθαρη αύξηση των τιμών καταναλωτή.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Απρίλιο λόγω μίας μικρότερης μείωσης των τιμών της ενέργειας, αλλά ο ρυθμός αύξησης των τιμών των τροφίμων, των οινοπνευματωδών και του καπνού επιβραδύνθηκε σε σχέση με τον Μάριο, υποδηλώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι είναι απρόθυμοι να καταναλώνουν όσο η οικονομική ανάπτυξη παραμένει πολύ εύθραυστη.