Πλημμύρες, τρομοκρατία, οικονομική κατάρρευση. Ισως τίποτα από όλα αυτά να μη συνιστά τόσο μεγάλη απειλή για τη Βρετανία στο μέλλον όσο μία έκρηξη από το ηφαίστειο Λάκι. Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από τη Bρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, τη Βρετανική Γεωλογική Επιθεώρηση, τα πανεπιστήμια του Λιντς και του Εδιμβούργου, μια έκρηξη από το ηφαίστειο θα μπορούσε να έχει ολέθριες συνέπειες τόσο για τη Βρετανία όσο και την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ευρώπης, καθώς θα έστελνε νέφη στάκτης και τοξικών αερίων προκαλώντας κλιματικό χάος - υπερβολικά ζεστά καλοκαίρια και παγωμένους χειμώνες.

Η έρευνα, για λογαριασμό του βρετανικού υπουργικού συμβουλίου, θα παρουσιαστεί αυτήν την εβδομάδα στη Βιέννη, στην ετήσια συνάντηση της Ενωσης Ευρωπαϊκών Γεωεπιστημών. Αφορμή για τη διεξαγωγή της στάθηκε η έκρηξη του ηφαιστείου Εϊγιαφαγιαλόκουλ, επίσης στην Ισλανδία, το 2010. Τότε το ηφαιστειακό νέφος πάνω από τη Βρετανία και τον Ατλαντικό ήταν τόσο πυκνό ώστε να καθηλώσει εκατοντάδες αεροπλάνα στα αεροδρόμια της Βόρειας Ευρώπης.
Η τελευταία φορά που εξερράγη το Λάκι ήταν το 1783. Η τεράστια ποσότητα λάβας που απελευθερώθηκε τους επόμενους οκτώ μήνες από τους 130 κρατήρες κατέστρεψε το 80% της κτηνοτροφίας, ενώ ένα 20% του πληθυσμού πέθανε από λιμό. Στην Ευρώπη, τα σοβαρότερα προβλήματα προκλήθηκαν εξαιτίας της σκόνης και των αερίων, συμπεριλαμβανομένων 120 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα, που ταξίδεψαν νοτιοδυτικά. Εκτιμάται ότι μόνο στη Βρετανία πέθαναν τότε 23.000 άνθρωποι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από