Τις πολιτικές στοχεύσεις του Γιώργου Παπανδρέου επιχειρεί να ανιχνεύσει η ηγεσία του ΠαΣοΚ παρακολουθώντας προσεκτικά τις τελευταίες κινήσεις του: από την περιοδεία του στα Ανώγεια μέχρι και την εμφάνισή του δίπλα στον Φώτη Κουβέλη σε μία –ουσιαστικά –προεκλογική εκδήλωση υποψηφίας της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού αρνείται πεισματικά ότι υπάρχει κάποιο «οργανωμένο σχέδιο» επιστροφής του κ. Παπανδρέου. Πολλώ δε μάλλον απορρίπτει ως αποκυήματα φαντασίας όλα τα σενάρια που κάνουν λόγο για προσέγγιση του Γιώργου Παπανδρέου με τη Δημοκρατική Αριστερά ή δημιουργία νέου κόμματος αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Επίσης, διαψεύδει τις πληροφορίες που εμφανίζουν τον πρώην πρόεδρο του ΠαΣοΚ διατεθειμένο να συναινέσει σε σχέδιο αμφισβήτησης του Βαγγέλη Βενιζέλου εφόσον οι εκλογικές επιδόσεις της Ελιάς δεν είναι ικανοποιητικές.

Παρ’ όλα αυτά οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη δεν ξεχνούν ότι μόλις προ διμήνου ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας σε εκδήλωση αποφοίτων του Χάρβαρντ στην Αίγλη διεμήνυσε ότι είναι «παρών» και ότι παραμένει ενεργός στην πολιτική, ενώ εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν αδιανόητο το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει προβεί έως τώρα σε δήλωση υποστήριξης του ΠαΣοΚ και της Ελιάς.

Αντιθέτως, τονίζουν, το τελευταίο διάστημα ο Παπανδρέου «προκαλεί» είτε με την αποχή του από τις εκδηλώσεις της Ελιάς –έχει άλλωστε διαφωνήσει με τον τρόπο με τον οποίο συγκροτήθηκε –είτε αποτρέποντας στελέχη του ΠαΣοΚ να συμμετάσχουν στο ευρωψηφοδέλτιό της, είτε καταψηφίζοντας τη διάταξη για τις τράπεζες στο πολυνομοσχέδιο προκαλώντας ανησυχία για την κυβερνητική σταθερότητα.

Στενοί συνεργάτες του αποδίδουν την κινητικότητα που δείχνει το τελευταίο διάστημα σε μια έντονη επιθυμία του να δικαιωθεί η πολιτική του και συγχρόνως να καταδειχθεί ότι το 2010 δεν υπήρχαν πολλές επιλογές για τη χώρα πλην της προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης και την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου. Φυσικά επιβεβαιώνουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος από την ταύτιση του ΠαΣοΚ με τη Νέα Δημοκρατία, πρωτίστως επειδή, όπως σημειώνουν, ο κ. Σαμαράς αρνήθηκε να υποστηρίξει την εθνική προσπάθεια όταν κρινόταν η σωτηρία της χώρας αλλά και επειδή θεωρεί ότι πρέπει η Κεντροαριστερά να έχει γνήσιο προοδευτικό πρόσημο.

Σε κάθε περίπτωση, οι συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου τονίζουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν θέτει θέμα για την κυβερνητική σταθερότητα, αλλά για τους χειρισμούς του προέδρου του ΠαΣοΚ εντός της κυβέρνησης.

Η ΕΝΟΧΛΗΣΗ. Ενας παράγοντας ο οποίος σχετίζεται με τη συνολική στάση του κ. Παπανδρέου τους τελευταίους μήνες αφορά την άποψη που έχει διαμορφώσει, ότι δηλαδή ο κ. Βενιζέλος όχι μόνο δεν υπερασπίζεται την περίοδο της διακυβέρνησής του αλλά, αντιθέτως, αφήνει συνεχώς υπαινιγμούς για λάθη και παραλείψεις που έγιναν από τον πρώην πρωθυπουργό, όπως για παράδειγμα η μη ψήφιση του πρώτου Μνημονίου από 180 βουλευτές.

Τη σχέση του με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ επιδείνωσε και το πρόσφατο επεισόδιο με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις καθώς –όπως λένε συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού –ο κ. Βενιζέλος μιλώντας για «πολιτικές ευθύνες» ουσιαστικά φωτογράφισε τον κ. Παπανδρέου αφήνοντας σκιές για τη διαχείριση του θέματος επί υπουργίας του στο Εξωτερικών. Είχε προηγηθεί το πόρισμα για την οικονομική διαχείριση του κόμματος την περίοδο της προεδρίας Παπανδρέου, το οποίο μέχρι τώρα δεν έχει δημοσιοποιηθεί.