Ο πρώην Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέουμιλώντας τη Δευτέρα στην παρουσίαση του βιβλίου τηςΜαριλένας Κοππάείπε ότι έχει λάβει πολλές αντισυμβατικές αποφάσεις στη ζωή του, αλλά δεν περίμενε η παρουσίαση ενός βιβλίου να θεωρηθεί «αντισυμβατική» κίνησηκαι θα προκαλέσει τόση ανησυχία και τόση προσμονή σε κάποιους κύκλους.

«Ο φόβος είναι κακός σύμβουλος, περιορίζει την ελευθερία σκέψης για όσους αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί. Δεν πρέπει να τα βλέπουμε όλα υπό το πρίσμα της μικροπολιτικής» τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Η παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου στο ίδιο πάνελ με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέληέχει προκαλέσει εσωκομματικούς τριγμούς στο ΠΑΣΟΚ, αφού πολλά στελέχη του κόμματος κατηγορούν τον πρώην πρωθυπουργό πως με την παρουσία του υπονομεύει το κόμμα και το νέο εγχείρημα στην κεντροαριστερά, την Ελιά.

«Δε νιώθω γεφυροποιός, δε νιώθω την ανάγκη να δώσω εξηγήσεις σε κανέναν, κάλεσα στο βιβλίο μου τρεις ανθρώπους με τους οποίους με συνδέουν στενοί δεσμοί» δήλωσε η υποψήφια ευρωβουλευτής της ΔΗΜΑΡ και πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά.

Ο Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του για το βιβλίο τόνισε επίσης ότι «το ΠΑΣΟΚ που χρειάζονται οι Έλληνες και η Ελλάδα είναι αυτό που πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις, που μετέχει σε κυβερνήσεις συνεργασίας με ξεκάθαρες θέσεις και προοδευτικό πρόσημο που ενώνει τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου αλλά δεν δικαιούμαστε να είμαστε παρακολούθημα καμιάς δεξιάς ή αριστερής συντήρησης».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης άφησε αιχμές κατά του Ποταμιού, το οποίο αν και δεν κατονόμασε χαρακτήρισε ως «υποτιθέμενο καινούργιο».

«Οι κομιστές του υποτιθέμενου «καινούργιου» επιμένουν πως δεν υπάρχουν δεξιές και αριστερές λύσεις, παρά μόνο λύσεις. Με καθυστέρηση δεκαετίας, ξαναζεσταίνουν τον καθόλου νέο «τρίτο δρόμο» του Μπλερ, που όπως σημειώνει η Μαριλένα Κοππά στο βιβλίο της, αποδόμησε την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, και επιχειρούν να τον μεταφυτεύσουν στην Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φώτης Κουβέλης.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ μίλησε για τη σοσιαλδημοκρατία που άλλωστε είναι το θέμα του βιβλίου της Μαριλένας Κοππά.

«Η συζήτηση για τη σοσιαλδημοκρατία δεν μπορεί να είναι απλά μία θεωρητική αφήγηση» είπε ο Φώτης Κουβέλης: «Η πατρίδα μας βιώνει εδώ και τέσσερα χρόνια τις ασκούμενες μνημονιακές πολιτικές που διαλύουν την κοινωνική συνοχή και ενισχύουν τις ανισότητες και τους κοινωνικούς αποκλεισμούς.

» Η ΔΗΜΑΡ, δεν ψήφισε κανένα μνημόνιο. Άσκησε υπεύθυνη κριτική εξ΄αρχής στον «τρόπο» και την «συνταγή» αντιμετώπισης της κρίσης. Βοηθήσαμε να αποφευχθεί η έξοδος της χώρας από το ευρώ, με την υπεύθυνη στάση μας, τις θέσεις μας και τις προτάσεις μας.

» Από την άλλη μεριά, είναι λυπηρό που την κρίσιμη ώρα, οι σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις της Ευρώπης σιώπησαν και επέλεξαν να διευκολύνουν το τιμωρητικό γερμανικό σχέδιο για την Ελλάδα.

» Μπορεί να μιλούσαν για ευρωομόλογα ή να αμφισβητούσαν το δόγμα της λιτότητας, αλλά στην πράξη συναίνεσαν σε επιλογές που πλήγωσαν την Ελλάδα, που τραυμάτισαν ολόκληρο τον ευρωπαϊκό νότο».