Σοβαρές ευθύνες για το γεγονός ότι λειτουργούσε χωρίς άδεια –άρα και χωρίς κανέναν, έστω και τυπικό, έλεγχο –προκύπτουν για τον Δήμο Αργυρούπολης – Ελληνικού, αλλά και τους υπευθύνους της ιδιοκτήτριας εταιρείας του υπαίθριου λούνα παρκ.

Οπως προκύπτει από ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος, ο χώρος παραχωρήθηκε στην εταιρεία, υπογράφηκε συμφωνητικό μίσθωσης, αλλά «η εταιρεία δεν κατέθεσε αίτηση με τα σχετικά δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας λούνα παρκ στον συγκεκριμένο χώρο και τέτοια άδεια δεν εκδόθηκε από τον δήμο».

Με αυτόν τον τρόπο ο Δήμος Αργυρούπολης – Ελληνικού επιχειρεί να μεταθέσει την αποκλειστική ευθύνη στην εταιρεία, αλλά αποσιωπά τις δικές του ευθύνες, αφού ουδέποτε προχώρησε σε έλεγχο με δεδομένο ότι το λούνα παρκ λειτουργούσε και μάλιστα με σιωπηρή παράταση στην αρχική διάρκεια της μίσθωσης, ενώ οι υπηρεσίες του δήμου γνώριζαν καλά ότι δεν είχαν κατατεθεί δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας. Κι όμως, το λούνα παρκ, στη συμβολή των οδών Αφροδίτης και Κύπρου, βρίσκεται σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από το δημαρχείο, στην οδό Κύπρου. Κι ακόμη περισσότερο: το σημείο που είχε εκμισθωθεί από τον δήμο έναντι 1.400 ευρώ είναι ρέμα, εξ ορισμού δηλαδή επικίνδυνος χώρος για την εγκατάσταση παιχνιδιών.

Είναι χαρακτηριστικό της επικινδυνότητας της εγκατάστασης ότι η πλαστική πισίνα με τη νερόμπαλα απείχε λιγότερο από δέκα μέτρα από τη Λεωφόρο Κύπρου και δεν υπήρχε έστω υποτυπώδης περίφραξη. Εύκολα η νερόμπαλα θα μπορούσε να είχε καταλήξει στον δρόμο με ακόμη πιο τραγικές συνέπειες. Ο δήμαρχος Χρ. Κορτζίδης δεν έκανε χθες καμία δήλωση για το θέμα.

Σύμφωνα με τις πρώτες καταθέσεις η πισίνα αρχικά ήταν κάπου στο κέντρο του χώρου και αργότερα μεταφέρθηκε στο σημείο όπου διαδραματίσθηκε η τραγωδία. Το λούνα παρκ υπολειτουργούσε με μερικά μόνο παιχνίδια, όπως τα αμαξάκια και μετά το Πάσχα –πριν από περίπου τρεις-τέσσερις ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες –άρχισε να λειτουργεί η πισίνα.

Οπως προκύπτει από τις καταθέσεις των μαρτύρων, όλα έγιναν μέσα σε ελάχιστα λεπτά.

Οι μαρτυρίες όλων συγκλίνουν στο εξής: «Η φουσκωτή μπάλα που κυλούσε στην πισίνα από τον ανεμοστρόβιλο σηκώθηκε πολύ ψηλά στον αέρα και επειδή δεν υπήρχε προστατευτικό δίχτυ έφτασε μέχρι και τα καλώδια της ΔΕΗ. Ενώ πίστευα ότι θα πέσουν εκεί στο έδαφος, ήρθε ένα δεύτερο δυνατό ρεύμα και παρέσυρε εκ νέου τη φουσκωτή μπάλα με τα παιδιά, πηγαίνοντάς την σε ένα μεταλλικό φράχτη που αποτελεί περίφραξη για άλλο παιχνίδι, και τελικά έπεσε στο έδαφος».

Από την πλευρά του, ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορούμενων- υπευθύνων λειτουργίας του λούνα παρκ Αγις Τάτσης, αφού εξέφρασε τη βαθιά οδύνη τους για το περιστατικό, μίλησε «για το πλέον απίθανο και απίστευτο τραγικό γεγονός στο οποίο συνέδραμαν όλες οι απίθανες φυσικές δυνάμεις».

Οπως υποστήριξε, «κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι ένας όγκος 80 κιλών θα μπορούσε να σηκωθεί με μια ριπή ανέμου».Επίσης, ο δικηγόρος ανέφερε πως είχαν τηρηθεί όλοι οι κανόνες ασφαλείας, είχε γίνει έλεγχος της πίεσης του αέρα στο παιχνίδι, ήταν δεμένο όπως έπρεπε, αλλά το σκοινί έσπασε και η μπάλα σηκώθηκε οκτώ μέτρα στον αέρα.