Ολόκληρη στρατιωτική επιχείρηση χρειάστηκε να στήσει η Αστυνομία για να ελεγχθούν οι στρατοί των οπαδών του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη του τελικού στο Κύπελλο Ελλάδας. Επί σχεδόν τριάντα έξι ώρες η επιχείρηση «ασφαλής μετακίνηση» προς και από τη Θεσσαλονίκη βρισκόταν σε εξέλιξη, προκαλώντας κυκλοφοριακά σοκ στην εθνική οδό αλλά και στο Λεκανοπέδιο.

Η επιχείρηση που κρίνεται επιτυχημένη από τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., με την έννοια ότι τα χειρότερα ευτυχώς αποφεύχθηκαν, έχει βαρύ οικονομικό απολογισμό αφού σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς κόστισε τουλάχιστον 300.000 ευρώ. Αυτό αναλύεται σε 4.000 ημερομίσθια αστυνομικών (όσοι, δηλαδή, απασχολήθηκαν) και στην επιπλέον αμοιβή τους για τη μετακίνηση εκτός έδρας –αφορά εκείνους που συνόδευσαν το κομβόι με τα 350 πούλμαν από τη Θεσσαλονίκη. Σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ ανέρχεται και το κόστος για τα καύσιμα των λεωφορείων, των περιπολικών και των μοτοσικλετών της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και για τα δύο ελικόπτερα που μετέφεραν από αέρος την εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων.

Η κάθοδος των 350 πούλμαν με οπαδούς του ΠΑΟΚ ξεκίνησε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, ξημερώματα Σαββάτου από τη Θεσσαλονίκη συνοδεία οκτώ διμοιριών ΜΑΤ.

Αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν σε επιφυλακή σε όλους τους νομούς από τους οποίους πέρασαν τα πούλμαν, από τον φόβο να υπάρξουν επιθέσεις και επεισόδια. Η σοβαρότερη επίθεση με πέτρες σημειώθηκε στο ύψος του Αγίου Κωνσταντίνου, σε πούλμαν που σύμφωνα με πληροφορίες είχε μείνει πίσω από το κομβόι.

Στα διόδια των Αφιδνών έγινε το πρώτο «σκανάρισμα» ελέγχου από αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα. Μάλιστα, για να περιοριστεί η ταλαιπωρία των άλλων ταξιδιωτών έγινε πολύωρη εκτροπή της κυκλοφορίας.

Στην Αθήνα, στο δεύτερο μέτωπο, από το πρωί αστυνομικοί έκαναν ελέγχους και συνεχείς περιπολίες σε γειτονιές με συνδέσμους. Αστυνομικοί παρουσία εισαγγελέα έκαναν έφοδο στα γραφεία του συνδέσμου του ΠΑΟΚ στην οδό Πειραιώς στην Ομόνοια, όπου βρέθηκαν 15 βεγγαλικά, 3 μεταλλικές ράβδοι και δύο μαχαίρια.

ΟΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ. Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν χθες οι 51 συλληφθέντες για τα επεισόδια στο περιθώριο του τελικού. Δύο από τους συλληφθέντες αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για παράνομη κατοχή εκρηκτικών, ενώ οι άλλοι 49 αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος για παράβαση του νόμου περί εξωσχολικής βίας και κροτίδων. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ο γνωστός αντιεξουσιαστής Γιάννης Δημητράκης που με άλλους οπαδούς του Παναθηναϊκού μετείχε σε μηχανοκίνητη πορεία. Κατά τη διαδρομή προς το ΟΑΚΑ στο ύψος της Μεσογείων, σύμφωνα με την Αστυνομία, μαζί με άλλους πέταξαν πέτρες προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Στην κατοχή του Δημητράκη βρέθηκε μικροποσότητα χασίς.
ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

300.000

ευρώ κόστισαν με πρόχειρους υπολογισμούς

τα μέτρα ασφαλείας

200.000

ευρώ είναι η αμοιβή των 4.000 αστυνομικών που επιστρατεύθηκαν –χωρίς τα εκτός έδρας

8 διμοιρίες

ΜΑΤ από τη Θεσσαλονίκη συνόδευσαν στο ταξίδι προς και από την Αθήνα το κομβόι των 350 πούλμαν με οπαδούς του ΠΑΟΚ