Ανω-κάτω έχουν γίνει οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη όπως και η μουσουλμανική μειονότητα αφού το κόμμα, μετά την απόσυρση της Σαμπιχά Σουλεϊμάν, χθες αναγκάστηκε να υποχρεώσει σε παραίτηση τον Αχμέτ Κουρτ, υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο. Ο Κουρτ, πρόεδρος της Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης, εκφραστής ακραίων απόψεων και με εκλεκτικές σχέσεις με το εθνικιστικό κόμμα της Τουρκίας ΜΗΡ –Γκρίζοι Λύκοι –είχε εκφραστεί θετικά για το ευρωψηφοδέλτιο που συγκροτεί το μειονοτικό κόμμα DEΒ (ΚΙΕΦ). Μάλιστα, πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Αχμέτ Κουρτ μετά την έξοδό του από το περιφερειακό ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΙΕΦ.

Ολα αυτά πριν κοπάσει ο θόρυβος από την αποπομπή της μουσουλμάνας Ρομά Σαμπιχά Σουλεϊμάν από το ευρωψηφοδέλτιο. Μάλιστα, λάδι στη φωτιά έριξε χθες η νομαρχιακή οργάνωση Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ, που εκτόξευσε με μακροσκελή ανακοίνωση κατηγορίες εναντίον τόσο της αποπεμφθείσας υποψήφιας ευρωβουλευτού όσο και εκείνων από την Κουμουνδούρου που την είχαν επιλέξει.

Η οργάνωση της Ξάνθης επιτίθεται και κατά των ΜΜΕ, υποστηρίζοντας ότι «η υποψηφιότητα της Σουλεϊμάν Σαμπιχά δεν ήταν τόσο αθώα και κυρίως μια καλή υποψηφιότητα από τη μειονότητα, όπως εσκεμμένα συνεχίζει να παρουσιάζεται από τα καθεστωτικά ΜΜΕ».

«Η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης γνωρίζει τον πραγματικό ρόλο και τις σκοπιμότητες που υπηρετεί μια υποψηφιότητα όπως αυτή της κ. Σουλεϊμάν Σαμπιχά και γνωρίζει όλα αυτά τα χρόνια στη Θράκη και ειδικότερα στην Ξάνθη τις δραστηριότητές της» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Νομαρχιακής Ξάνθης. Η ανακοίνωση αναφέρει επισήμως, πλέον, όσα τις προηγούμενες ημέρες καταλόγιζαν στη Σαμπιχά Σουλεϊμάν οι μειονοτικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ από την Ξάνθη, δηλαδή ότι διατηρεί επαφές με κύκλους που προσδιορίζονται στην Ακροδεξιά και στο Δίκτυο 21, κάτι που για τους ίδιους αποτελούσε ανυπέρβλητο πολιτικό εμπόδιο για τη συμμετοχή της στο ψηφοδέλτιο των ευρωπαϊκών εκλογών.

Η αντίδραση των στελεχών της μειονότητας επικεντρώνεται στον αυτοπροσδιορισμό της κ. Σουλεϊμάν ως «ελληνίδας Ρομά». Οπως αναφέρει η ανακοίνωση της Νομαρχιακής Ξάνθης, «η μειονότητα διαιρείται εσκεμμένα σε τρία κομμάτια (Πομάκοι, τουρκογενείς, Ρομά). Η (ακρο)δεξιά – πατριωτική αφήγηση του συστήματος, αρκετά συνοπτικά και περιγραφικά μιλά για την καταπίεση που υφίστανται τα δύο κομμάτια από τους τουρκογενείς, υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του τουρκικού προξενείου», ενώ σε άλλο σημείο προστίθεται: «Ανθρωποι της μειονότητας, όπως η Σουλεϊμάν Σαμπιχά (Ρομά) λειτουργούν ως τα θύματα της πολιτικής του προξενείου. Η ίδια προσωπικά και η δράση της μας είναι γνωστή από 15ετίας και είναι πάγια η επιλογή μας να μην έχουμε καμία επαφή με την ίδια, αλλά και με τους κύκλους που συναλλάσσεται. Η κ. Σουλεϊμάν Σαμπιχά δεν αποτελεί επιλογή από τη μειονότητα, δεν την εκφράζει και προκαλεί έντονες αντιδράσεις όχι μόνο στη μειονότητα αλλά και στην πλειονότητα. Ο ρόλος της είναι γνωστός».

«Ψηφοθηρικά κριτήρια»

Η κύρια κατηγορία που διατυπώνεται εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ από στελέχη της μειονότητας είναι ότι οι επιλογές του έγιναν αποκλειστικά με ψηφοθηρικά κριτήρια, με αποτέλεσμα «να σχηματισθούν ευκαιριακές συμμαχίες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη της μειονότητας»