Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν ενδεχομένως να επιβάλουν κυρώσεις και εναντίον του ίδιου του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν αναφορικά με την κρίση στην Ουκρανία, δήλωσε τη Δευτέρα η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζεν Πσάκι, ωστόσο ανέφερε ότι ένα τέτοιο μέτρο δεν θα λαμβανόταν σύντομα.

Σε ερώτηση που της έθεσε ο ρωσικός ραδιοφωνικός σταθμός Ηχώ της Μόσχας κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter εάν οι ΗΠΑ εξετάζουν την πιθανότητα να επιβάλουν προσωπικά στον Πούτιν κυρώσεις, η Πσάκι απάντησε:

«Ναι. Είναι σημαντικό να καθορίσουμε τις συνέπειες. Οι ΗΠΑ μπορούν να επιβάλουν κυρώσεις εναντίον προσώπων, εταιρειών και τομέων. Ο στόχος δεν είναι οι κυρώσεις. Ο στόχος είναι η αποκλιμάκωση».

Η ίδια προσέθεσε: «Ενα σύνολο αξιωματούχων βρίσκεται υπό εξέταση. Υπάρχουν πολλοί για να τους επιβληθούν κυρώσεις πριν συζητήσουμε για τον πρόεδρο Πούτιν».

Οταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του Πούτιν ότι η Ρωσία δεν παρεμβαίνει στην ανατολική Ουκρανία, η Πσάκι έγραψε: «Η ρητορική του Πούτιν δεν ταιριάζει με τα γεγονότα στο έδαφος».