Η κυβέρνηση της Αρμενίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι εγκαταλείπει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της οικονομίας της, τον οποίο θα της εξασφάλιζε η συμμετοχή στην ευρωπαϊκή Συμφωνία Συνεργασίας και θα συνδεθεί με το σχήμα της Τελωνειακής ΈΕνωσης που έχει δημιουργήσει η Ρωσία.

Η σχετική ανακοίνωση της αρμενικής κυβέρνησης η οποία, κατά σύμπτωση, συνέπεσε με την προειδοποίηση του αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν προς τη Μόσχα ότι «θα απομονωθει διεθνώς ακόμη περισσότερο», προκάλεσε έκπληξη στις Βρυξέλλες και καταιγισμό επικρίσεων από (ανώνυμες) αμερικανικές πηγές.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και η κυβέρνηση της Αρμενίας με σχεδόν ταυτόσημες ανακοινώσεις τους τονίζουν πάντως ότι θα διατηρήσουν «τις καλύτερες δυνατές σχέσεις συνεργασίας».

Στις Βρυξέλλες παραδέχονται ότι η Αρμενία δεν είχε δυνατότητα να αντισταθεί σε ρωσικές πιέσεις «τη στιγμή που η ΕΕ, ακόμη και μετά το σκληρό δίδαγμα της Ουκρανίας, δεν έδειξε διάθεση να κινηθεί ταχύτατα» και «να συζητήσει με την Αρμενία πρακτικούς τρόπους οικονομικής και πολιτικής ενίσχυσής της».

Αξιωματούχοι της Κομισιόν έκρουαν προειδοποιητικά τον κώδωνα κινδύνου στην Αρμενία για τις «τελικές προθέσεις του Κρεμλίνου» και σημείωναν ότι η Τελωνειακή Ενωση που δημιούργησε η Μόσχα «πάσχει απο σταθερότητα και διογκωμένη επιθετικότητα».

Την ίδια στιγμή όμως βεβαίωναν ότι η ΕΕ «θα μελετήσει τη δυνατότητα νέων συνδετικών σχημάτων στη βάση πιο ρεαλιστικών μορφών και της αναγνώρισης των ιδιαιτεροτήτων» της Αρμενίας.