Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ για τη νέα καταγγελία για χρήση χημικών όπλων στη Συρία, πριν από 10 ημέρες.

Ο Ολάντ δήλωσε ότι υπάρχουν «κάποια στοιχεία» για τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ, ωστόσο δεν διαθέτει συγκεκριμένες αποδείξεις για κάτι τέτοιο.

«Έχουμε ακόμη κάποια στοιχεία, όμως δεν διαθέτω τις αποδείξεις και επομένως δεν μπορώ να σας τις δώσω» είπε ο Ολάντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 όταν ρωτήθηκε αν αληθεύει ότι ο Άσαντ χρησιμοποιεί χημικά όπλα.

«Αυτό που ξέρω είναι ότι το καθεστώς (της Συρίας) κατέδειξε ταυτόχρονα τη φρίκη των μέσων που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει και την άρνησή του για κάθε πολιτική μετάβαση» πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει συμφωνίας που υπεγράφη τον Σεπτέμβριο του 2013, η Δαμασκός δεσμεύθηκε να καταστρέψει το χημικό της οπλοστάσιο μέχρι τις 30 Ιουνίου 2014.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) μέχρι τις 14 Απριλίου η Συρία είχε απομακρύνει από το έδαφός της περίπου το 80% των χημικών όπλων που διέθετε.

Η Σίγκριντ Καάγκ, ειδική συντονίστρια, δήλωσε ότι εάν ο ρυθμός αυτός διατηρηθεί, η Σύρια θα μπορέσει να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα.

«Ο ανανεωμένος ρυθμός των κινήσεων είναι θετικός και απαραίτητος για να διασφαλιστεί η πρόοδος σε μια αυστηρή προθεσμία» υπογράμμισε η Καάγκ.