Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν έχει «κανέναν λόγο να είναι υποψήφιος» για μια δεύτερη θητεία στον προεδρικό θώκο εάν η ανεργία δεν μειωθεί έως το 2017.

«Εάν η ανεργία δεν μειωθεί από σήμερα έως το 2017, εγώ δεν έχω ούτε έναν λόγο να είμαι υποψήφιος, ούτε καμία πιθανότητα να επανεκλεγώ» είπε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους κατά τη διάρκεια ενός γεύματος μαζί με περίπου 20 μισθωτούς, διευθυντικά στελέχη και συνδικαλιστές της εταιρείας Michelin, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κλερμόντ Φεράντ (στα κεντρικά της χώρας).

Ο γάλλος πρόεδρος έδωσε αυτή την απάντηση σε κάποιον από τους συνδαιτυμόνες του που τον ρώτησε για το θέμα της ανεργίας.

Ο Φρανσούα Ολάντ υπενθύμισε ότι η απασχόληση αποτελεί «προτεραιότητά» του και κυρίως η εργασία των νέων. «Θα εναποθέσουμε όλη μας την ενέργεια σε αυτό καθώς δεν υπάρχει άλλο διακύβευμα» πρόσθεσε.

Ο Ολάντ απέτυχε να τηρήσει την υπόσχεση που έδωσε να μειώσει το 2013 τα ποσοστά ανεργίας στη Γαλλία, καθώς τον Δεκέμβριο σημειώθηκε νέα αύξηση και ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 3,3 εκατομμύρια, ένα νέο ιστορικό υψηλό.

Το ποσοστό της ανεργίας αναμένεται να παραμείνει στάσιμο το πρώτο τρίμηνο του 2014 στο 9,8% (10,2% μαζί με τις υπερπόντιες κτήσεις) σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Σπουδών της Γαλλίας.

Την ημέρα που έκανε αυτή τη δήλωση ο Ολάντ, παραιτήθηκε ένας στενός πολιτικός σύμβουλός του, ο Ακιλίνο Μορέγ, αφού κατηγορήθηκε για σύγκρουση συμφερόντων και πολυτελή βίο