Σε εξέλιξη είναι στη Γενεύη η τετραμερής συνάντηση αντιπροσωπειών των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της ΕΕ και της Ουκρανίας με στόχο την αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.

Η τετραμερής συνάντηση είναι η πρώτη που διεξάγεται από την έναρξη της ουκρανικής κρίσης. Στη Γενεύη θα συνομιλήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας, ΗΠΑ, Ουκρανίας και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ.

Πριν την έναρξη της τετραμερούς, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ Κάθριν Άστον συναντήθηκε με τον αμερικανό ΥΠΕΞ Τζον Κέρι. Συνάντηση με τον Κέρι είχε και ο ουκρανός ΥΠΕΞ Αντρίι Ντεστσούτσια.

Ο Λαβρόφ ήταν το τελευταίος των τεσσάρων που έφτασε στην τετραμερή, όπως μεταδίδει το Reuters, η ελβετική αστυνομία απομάκρυνε ακτιβίστριες της Femen μπροστά από το ξενοδοχείο που θα γίνονταν οι συναντήσεις που σκόπευαν να «χτυπήσουν» με γυμνόστηθη διαμαρτυρία κατά την άφιξη του ρώσου ΥΠΕΞ.

Η διπλωματία όλων των πλευρών έχει ρίξει τις προσδοκίες από τη Γενεύη ενώ η Δύση απειλεί με επιβολή κυρώσεων άμεσα, ακόμη και την επομένη της συνάντησης εάν δεν υπάρχει σημαντική πρόοδος.

Ήδη φτάνοντας στη Γενεύη, ο ουκρανός ΥΠΕΞ επανέλαβε τις κατηγορίες του Κιέβου πως η Μόσχα «εξάγει τρομοκρατία» στην ανατολική Ουκρανία και κάλεσε σε απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την Κριμαία -δείχνοντας πως το ζήτημα της προσάρτησης της χερσονήσου θα τεθεί ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών.

Ο Ντεστούτσια υπογράμμισε ωστόσο πως το Κίεβο αναγνωρίζει τη σημασία του διαλόγου με τη Ρωσία, λέγοντας πως είναι «ο μόνος δρόμος» για εξομάλυνση της κατάστασης.