Τελευταία ευκαιρία για την ειρήνη φαίνεται να αποτελούν οι σημερινές συνομιλίες στη Γενεύη για την κρίση στην Ουκρανία, την ώρα που οι στρατιωτικές κινήσεις εντείνονται. Αυτονομιστές ύψωσαν τη ρωσική σημαία σε ουκρανικά τεθωρακισμένα, εξευτελίζοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης του Κιέβου να ανακαταλάβει πόλεις στα ανατολικά της χώρας που ελέγχονται από φιλορώσους.

Η ΣΚΑΚΙΕΡΑ. Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι αυξάνει τις στρατιωτικές περιπολίες κατά μήκος των εκτεταμένων ανατολικών συνόρων του, ως ένδειξη ότι η αντιπαράθεση με τη Ρωσία οξύνεται. Και η Μόσχα φαίνεται να έχει ενισχύσει τη στρατιωτική της δραστηριότητα στα σύνορα με την Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες καθώς μετακινεί όλο και πιο βαρύ οπλισμό στους 40.000 στρατιώτες της που βρίσκονται ήδη εκεί.

Παρά τις ελπίδες για εύρεση λύσης σήμερα στη Γενεύη από τους υπουργούς Εξωτερικών Ρωσίας, Ουκρανίας, ΗΠΑ και εκπρόσωπο της ΕΕ, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι είναι σωστό η ουκρανική κυβέρνηση να λαμβάνει μέτρα για την αποκατάσταση του νόμου και της τάξης και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μια επικριτική για την αμερικανική στάση ανακοίνωση, σε σκληρή γλώσσα.

Η αποστολή ουκρανικών ομάδων στις δέκα πόλεις που έχουν καταλάβει οι φιλορώσοι προκάλεσε αρκετές αντιπαραθέσεις μεταξύ ντόπιων και στρατιωτών, παρότι χθες δεν αναφέρθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, τα ουκρανικά στρατεύματα φαίνεται να παραδόθηκαν σε άοπλους κατοίκους. «Δηλαδή, τι να κάνουμε; Να πυροβολήσουμε άοπλους διαδηλωτές;» είπε ουκρανός στρατιώτης σε δημοσιογράφο του «Γκάρντιαν».

Αλλού οι διαδηλωτές έκλεισαν τον δρόμο σε καμιόνια που μετέφεραν στρατιώτες. Ενοπλοι φιλορώσοι κατέλαβαν ουκρανικά τεθωρακισμένα, συνέλαβαν ουκρανούς στρατιώτες και εισήλθαν με τα τανκς στην πόλη Σλαβιάνσκ, έχοντας υψώσει σε αυτά ρωσικές σημαίες. Φιλορώσοι κατέλαβαν άλλο ένα κυβερνητικό κτίριο στο Ντονέτσκ και οι ηγέτες της λεγόμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ διακήρυξαν την πρόθεσή τους να δημιουργήσουν αυτόνομη κυβέρνηση. Αλλα 15 οχήματα μεταφοράς προσωπικού γεμάτα ουκρανούς αλεξιπτωτιστές περικυκλώθηκαν από φιλορώσους πολίτες κοντά σε αεροπορική βάση της Ανατολικής Ουκρανίας και τους επετράπη να αποχωρήσουν μόνο όταν οι στρατιώτες παρέδωσαν τους επικρουστήρες τους στον επικεφαλής των αυτονομιστών.

Η ουκρανική κυβέρνηση πιστεύει ότι ρώσοι πράκτορες συντονίζουν την εξέγερση στα ανατολικά, η Μόσχα όμως το διαψεύδει. Εκπρόσωπος της ουκρανικής αντικατασκοπίας δήλωσε χθες ότι στην Ανατολική Ουκρανία δρουν οι ίδιοι ρώσοι πράκτορες που έδρασαν και στην Κριμαία. Πρόσθεσε ότι «περίπου 40 μέλη των ρωσικών Υπηρεσιών έχουν συλληφθεί στην περιοχή από τις 6 Απριλίου».

ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ. Την ώρα που ξένοι δημοσιογράφοι διαπίστωσαν την ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να λάβει μία σειρά άμεσων μέτρων ενίσχυσης των δυνάμεών του, χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών, στην Ανατολική Ευρώπη. Θα προχωρήσουμε σε ανάπτυξη νέων δυνάμεων «στη θάλασσα, στον αέρα, στο έδαφος» και μάλιστα «αμέσως», κάτι που «σημαίνει εντός ημερών», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Αντερς Φογκ Ράσμουσεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τις αποφάσεις που έλαβαν οι πρεσβευτές των κρατών-μελών του. Τα αεροσκάφη του NATO θα πραγματοποιούν περισσότερες υπερπτήσεις στην περιοχή, συμμαχικά πλοία θα καταπλεύσουν στη Βαλτική, στην Ανατολική Μεσόγειο και αλλού, ενώ χερσαίες δυνάμεις θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ετοιμότητας των στρατών των κρατών-μελών του Συμφώνου, στην εκπαίδευσή τους και σε γυμνάσια που θα διεξαχθούν, πρόσθεσε ο Ράσμουσεν.