Συγκροτήθηκε σε Σώμα η νέα Βουλή της Σερβίας με την ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, στις 16 Μαρτίου.

Στη χθεσινή πανηγυρική συνεδρίαση στην οποία παρέστησαν 245 από τους συνολικά 250 βουλευτές προέδρευσε ο γηραιότερος βουλευτής, ο 85χρονος Μίλαν Κόρατς από το Κόμμα Συνταξιούχων Σερβίας (PUPS) ο οποίος ευχήθηκε επιτυχία στο έργο της νέας Βουλής.

Στη νέα Σερβική Βουλή συμμετέχουν 12 πολιτικά κόμματα συνεργαζόμενα σε συνασπισμούς ή αυτόνομα.

Τις περισσότερες έδρες -158 έχει ο συνασπισμός που συσπειρώνεται γύρω από το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS), αρχηγός του οποίου είναι ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και μελλοντικός πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Ίβιτσα Ντάτσιτς αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας (SPS) και ο συνασπισμός του οποίου είναι επικεφαλής καταλαμβάνουν 44 έδρες, το Δημοκρατικό Κόμμα του Ντράγκαν Τζίλας 19 έδρες, το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα του Μπόρις Τάντιτς 18 έδρες, έξι έδρες έχει η Συμμαχία Ούγγρων Βοϊβοντίνας, τρεις έδρες το Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης του Σαντάκ και δύο βουλευτές έχει το Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης (PDP) που εκπροσωπεί τους Αλβανούς της νότιας Σερβίας.

Στις 23 Απριλίου θα εκλεγούν ο πρόεδρος της Βουλής, ο αναπληρωτής πρόεδρος και τα μέλη των κοινοβουλευτικών οργάνων.

Η Βουλή θα πρέπει να εκλέξει τη νέα κυβέρνηση το αργότερο σε διάστημα τριών μηνών, αλλά ο αρχηγός του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα συγκροτηθεί έως τις 27 Απριλίου.