Ποιος δεν έχει δει τον εαυτό του σε φωτογραφίες διόλου κολακευτικές, με μία περίεργη γκριμάτσα, τα μάτια κλειστά ή τα μαλλιά αχτένιστα; Ποιος δεν θα ευχόταν να απαγορευθούν αυτές οι φωτογραφίες; Στη Γερμανία, πάντως, το σκέφτονται πολύ σοβαρά: ο γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης και Προστασίας των Καταναλωτών Χάικο Μάας παρουσίασε πρόσφατα ένα σχέδιο νόμου, βάσει του οποίου θα τιμωρούνται όσοι παίρνουν, χωρίς άδεια, «παρεξηγήσιμες φωτογραφίες» άλλων προσώπων.

Αρχικά, το νομοσχέδιο σκόπευε στην ενίσχυση του αγώνα κατά της παιδικής πορνογραφίας ποινικοποιώντας τις γυμνές φωτογραφίες παιδιών. Έως πρόσφατα, απαγορεύονταν διά νόμου μόνο οι φωτογραφίες παιδιών σε καθαρά σεξουαλικές στάσεις.

Στόχος του Μάας είναι να αντιδράσει στο σκάνδαλο Εντάτι που ξέσπασε τον Φεβρουάριο. Πρώην βουλευτής της Μπούντεστανγκ και μέλος του Κόμματος των Σοσιαλδημοκρατικών, ο Σεμπάστιαν Εντάτι, φέρεται πως είχε παραγγείλει μέσω Ιντερνετ φωτογραφίες γυμνών παιδιών που παίζουν – εικόνες νόμιμες σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Με το νέο νομοσχέδιο όμως, ο Μάας κάνει ένα βήμα παραπέρα. Απαιτεί πρώτον την παράταση του χρονικού ορίου παραγραφής για σεξουαλικά εγκλήματα, δεύτερον την ποινική δίωξη των Γερμανών και στο εξωτερικό και τρίτον την τιμωρία όσων τραβούν φωτογραφίες ενηλίκων, ντυμένων ή γυμνών σε «κατάσταση ταπεινωτική ή ενοχλητική», όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Ταγκεστσάιτουνγκ».

Το νομοσχέδιο έχει ήδη προκαλέσει έντονες συζητήσεις στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, κυρίως ανάμεσα σε νομικούς που στηλιτεύουν τον όρο «παρεξηγήσιμες». Ευρύτερα μεθερμηνευόμενος, ο συγκεκριμένος όρος θα μπορούσε να οδηγήσει σε παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου, δίνοντας το δικαίωμα στους διάσημους να κινούνται νομικά εναντίον των εντύπων που δημοσιεύουν φωτογραφίες που δεν τους αρέσουν, υποστηρίζει από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των γερμανών δημοσιογράφων Χένρικ Τσέρεν.