H Google εκμεταλλεύεται τη μονοπωλιακή της θέση στην ψηφιακή οικονομία προκειμένου να χτίσει ένα «υπερκράτος». Αυτά και άλλα παρόμοια, χωρίς περιστροφές και ωραιοποιήσεις, υποστηρίζει ο Ματίας Ντέφνερ, επικεφαλής του μιντιακού γερμανικού κολοσσού Axel Springer. Σε ανοιχτή επιστολή του προς τον πρόεδρο της Google Ερικ Σμιτ, η οποία δημοσιεύθηκε στη εφημερίδα του «Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ», ο Ντέφνερ κατηγορεί ευθέως την αμερικανική εταιρεία ότι ακολουθεί ένα επιχειρηματικό μοντέλο «το οποίο σε λιγότερο ευυπόληπτους κύκλους θα ονομαζόταν πώληση προστασίας». Το μότο της Google, γράφει επακριβώς ο Ντέφνερ, είναι «Καλά θα κάνετε να πληρώσετε εάν δεν θέλετε να σας αποτελειώσουμε».

Επικεφαλής του οργανισμού που εκδίδει τη γερμανική ταμπλόιντ «Μπιλντ» και την κεντροδεξιά εφημερίδα «Ντι Βελτ», αμφότερες με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στην Ευρώπη, ο Ντέφνερ παραδέχεται ότι ο όμιλός του εξαρτάται απόλυτα από την Google. «Οι υπάλληλοι της Google είναι πάντα φιλικοί απέναντι σε εμάς και τους υπόλοιπους εκδοτικούς ομίλους. Το ζήτημα όμως είναι ότι η επικοινωνία μας δεν πραγματοποιείται επί ίσοις όροις. Πώς θα μπορούσε άλλωστε; Η Google δεν μας έχει ανάγκη. Εμείς την έχουμε».

ΜΥΣΤΙΚΑ. Ακόμη και ο κόσμος, τονίζει στην ίδια επιστολή, έχει αλλάξει άρδην άποψη για την Google. Σημείο καμπής ήταν η περυσινή αποκάλυψη του Εντουαρντ Σνόουντεν ότι «μεγάλη αμερικανική υπηρεσία διαδικτυακών υπηρεσιών συνδέεται στενά με την αμερικανική κυβέρνηση». «Ουδείς γνωρίζει τόσα πολλά για τους πελάτες του όσα η Google. Ακόμη και τα προσωπικά ή τα επιχειρηματικά e-mail είναι στη διάθεση της Gmail προς ανάγνωση και ανάλυση εάν παραστεί ανάγκη», υπογραμμίζει ο Ντέφνερ για να καταλήξει με την κοινή πεποίθηση (την οποία διαβιβάζει επίσης στον ιδρυτή του facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ) πως «εάν δεν έχεις κάτι να κρύψεις, δεν έχεις κανέναν λόγο να φοβάσαι».

Σε κάθε περίπτωση, ο Ντέφνερ διαχωρίζει την αμερικανική εταιρεία από το σύνολο των διαδικτυακών υπηρεσιών. «Ασκώ κριτική στην Google δεν σημαίνει ασκώ κριτική στο Ιντερνετ», τονίζει. Απεναντίας, «κριτική στην Google πρέπει να κάνουν όσοι επιθυμούν ένα Διαδίκτυο που να λειτουργεί άψογα. Για εμάς, ως εκδοτικό όμιλο, το Ιντερνετ δεν συνιστά απειλή, αλλά μία από τις σπουδαιότερες ευκαιρίες των τελευταίων δεκαετιών».

Πρώην δημοσιογράφος και ο ίδιος, ο Ντέφνερ δράττεται της ευκαιρίας να επικρίνει μέσω της επιστολής αυτής τη δουλειά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία τον Φεβρουάριο, έπειτα από έρευνα για άσκηση μονοπωλιακών πρακτικών στην Google, προχώρησε μαζί της σε συμβιβασμό. «Θα ξυπνήσουν οι ευρωπαίοι πολιτικοί; Οι θεσμοί στις Βρυξέλλες δεν ήταν ποτέ άλλοτε πιο σημαντικοί από όσο είναι σήμερα» υπογραμμίζει. Παραδόξως (ίσως και όχι) όλες αυτές οι απόψεις διατυπώνονται από τον άνθρωπο που καθοδηγεί τον όμιλο Axel Springer, έναν δημοσιογραφικό οργανισμό ο οποίος στη Γερμανία έχει επικριθεί για μονοπωλιακές πρακτικές παρόμοιες με αυτές που τώρα κατηγορεί την Google. Πρόσφατα ο γερμανικός όμιλος επεκτάθηκε στην Ανατολική Ευρώπη. Σταμάτησε όμως οριστικά την κυκλοφορία περιοδικών και τοπικών εφημερίδων προκειμένου, όπως ανακοίνωσε, να επικεντρωθεί στην επέκτασή του ως ψηφιακού μιντιακού οργανισμού.