«Ξαφνιάστηκα με τη διαδικασία της κλήρωσης για την ανάδειξη των υποψήφιων ευρωβουλευτών. Ομως το βλέπω θετικά» λέει στα «ΝΕΑ» ο δικηγόρος από τη Θεσσαλονίκη Ισαάκ Σπανούδης.

Ο 34χρονος είναι ένας από τους δέκα πολίτες που… κληρώθηκαν να είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτές με τους Ανεξάρτητους Ελληνες (ΑΝΕΛ) μαζί με τα στελέχη του κόμματος. Οπως συμπληρώνει, «σπάνια δίνεται η ευκαιρία σε πολίτες που δεν είναι ενταγμένοι σε κόμματα, σε αυτό που λέμε πολιτικό κατεστημένο, να ασχοληθούν με τα κοινά και με το Ευρωκοινοβούλιο. Αξίζει να δοκιμαστεί ως πείραμα. Θεωρώ ότι ήταν αρκετά δίκαιη διαδικασία. Αλλωστε πρώτα έγινε μία επιλογή των βιογραφικών».

Η, αν μη τι άλλο, πρωτότυπη για τα ελληνικά δεδομένα διαδικασία ανάδειξης υποψηφίων έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά από εκπλήξεις που χαρακτηρίζουν την προεκλογική περίοδο μέχρι στιγμής. Στην αρένα των ευρωεκλογών έχουν κάνει την εμφάνισή τους νέα κόμματα, νέα πρόσωπα και τώρα υποψήφιοι ευρωβουλευτές με… κλήρωση.

ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ. Η διαδικασία είχε ανακοινωθεί πριν από λίγο καιρό από τον Π. Καμμένο. Είχε καλέσει νέους με σπουδές και επαγγελματική εμπειρία γύρω από τα ευρωπαϊκά θέματα να στείλουν τα βιογραφικά τους μέσω facebook. Ετσι, την περασμένη Δευτέρα τα ονόματα όσων είχαν δηλώσει συμμετοχή μπήκαν στην κληρωτίδα. Και η ευρωλίστα συμπληρώθηκε με πέντε άνδρες, πέντε γυναίκες και πέντε ιδρυτικά στελέχη των ΑΝΕΛ.

Οι περισσότεροι υποψήφιοι δηλώνουν ικανοποιημένοι που τους δόθηκε η ευκαιρία να είναι στο ευρωψηφοδέλτιο, έστω και με αυτόν τον τρόπο, ύστερα από κλήρωση –παρά το γεγονός ότι πολλοί δεν είχαν την παραμικρή σχέση με το κόμμα του κ. Καμμένου.

Για παράδειγμα, ο νεαρός δικηγόρος Ισαάκ Σπανούδης δεν ήταν μέλος των ΑΝΕΛ. «Ακουσα το κάλεσμα και ενδιαφέρθηκα. Υπάρχει οργή και αγανάκτηση όταν ακούμε για πολιτικούς και πολιτική. Συνεπώς από τη στιγμή που μου προσφέρθηκε η δυνατότητα να συμμετάσχω θέλησα να μπω στον αγώνα» σημειώνει. Παραβλέποντας τα της κλήρωσης, δηλώνει ως πεπειραμένος υποψήφιος ότι έχει την εμπειρία της Ευρώπης καθώς έχει σπουδάσει εκτός Ελλάδας –«έχω κάνει μεταπτυχιακά στο Δημόσιο Κοινοτικό Δίκαιο και στο Εργατικό Δίκαιο, στη Γαλλία» –και μιλάει και γαλλικά.

Ανάμεσα στους νέους υποψηφίους που αναδείχθηκαν με τη διαδικασία της κλήρωσης είναι η 26χρονη Αντιγόνη Δημητσά με μάστερ στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σχέσεις. Ούτε εκείνη, όπως λέει, είχε σχέση με τους ΑΝΕΛ.

ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ. «Ασχολούμαι και παρακολουθώ τις διεθνείς σχέσεις και τα θέματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οταν έμαθα για την πρόσκληση που έγινε αποφάσισα να στείλω βιογραφικό. Και αυτό διότι έδινε την ευκαιρία σε εμάς τους νέους να εκφράσουμε τις απόψεις μας και να κάνουμε μια προσπάθεια για να αλλάξουν τα πράγματα» λέει. Προς το παρόν δεν έχει καταφέρει να ασχοληθεί επαγγελματικά με το αντικείμενό της, αλλά ευελπιστεί να βοηθήσει και να προσφέρει τις γνώσεις της.

Τη διαδικασία της κλήρωσης για την ανάδειξη των υποψηφίων τη χαρακτηρίζει θετική. Και αν με την κλήρωση έμειναν έξω άνθρωποι με ικανότητες και σπουδές; «Οπως μάθαμε θα υπάρχει δυνατότητα να αξιοποιηθούν και τα άτομα που δεν κληρώθηκαν» απαντά η κ. Δημητσά.

Υποψήφιος για το Ευρωκοινοβούλιο μετά τη διαδικασία της κλήρωσης θα είναι και ο 39χρονος Ιωάννης Κοσκοσάς, οικονομολόγος, επισκέπτης καθηγητής στο Ελληνικό Διεθνές Πανεπιστήμιο.

«Ηθελα να εκπροσωπήσω τη χώρα στο Ευρωκοινοβούλιο και θεώρησα ευκαιρία την κλήρωση» αναφέρει. Και συνεχίζει: «Θεωρώ ότι αυτή η μορφή ανάδειξης υποψηφίων είναι κάτι πρωτοποριακό και καινοτόμο. Παρέχεται μία ευκαιρία σε όλους τους νέους που επιθυμούν να προσφέρουν».

ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ. Ξεκαθαρίζει όμως ότι σημασία δεν έχει τόσο η κλήρωση καθεαυτή ή ο τρόπος ανάδειξης των υποψηφίων, αλλά «αν διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα». Ο ίδιος λέει ότι έχει επάρκεια και εμπειρία. «Διαθέτω διδακτορικό στην πληροφορική (ηλεκτρονικά τραπεζικά συστήματα), είμαι λέκτορας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο όπου διδάσκω στην αγγλική γλώσσα. Εχω επίσης διδάξει σε ΤΕΙ και ΑΕΙ στην Ελλάδα. Ακόμη έχω ζήσει δέκα χρόνια στο Λονδίνο». Επιπλέον, αναφέρει πως δεν έχει παρελθόν στην πολιτική, όπως και πολλοί άλλοι που συμμετείχαν στη διαδικασία. «Ολοι θα κριθούμε ανάλογα με τα προσόντα μας». Μόνο που η εκλογική διαδικασία δεν γίνεται με όρους ΑΣΕΠ…

Τι έβγαλε η κληρωτίδα

Στο ψηφοδέλτιο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, μετά την κλήρωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, θα βρίσκονται επίσης δύο ιστορικοί, μία διεθνολόγος, μία σύμβουλος επενδύσεων, μία πολιτική επιστήμονας, ένας καθηγητής πληροφορικής, ένα πολιτικός μηχανικός. Σημειώνεται ότι σε κάθε κατηγορία με κλήρωση αναδείχθηκαν και δύο αναπληρωματικοί υποψήφιοι.

Οπως τονίζουν οι υπεύθυνοι του κόμματος, ανταποκρίθηκε μεγάλος αριθμός υποψηφίων με ακαδημαϊκούς τίτλους σπουδών, εξειδίκευση σε ευρωπαϊκές σπουδές και επαγγελματική εμπειρία. Οσοι έχασαν στην κληρωτίδα, κέρδισαν κομματικό ρόλο: θα αποτελέσουν την ομάδα στήριξης των ευρωεκλογών!