Σήματα συστράτευσης όλων των στελεχών της ΝΔ εκπέμπουν από το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά, διαμηνύοντας ότι το γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο συνθέτει και επιβάλλει να ενεργοποιηθούν όλες οι φυλές της ΝΔ για την εκλογική δοκιμασία του Μαΐου. Με στόχο δε την κινητοποίηση του γαλάζιου μηχανισμού καταρτίζεται πρόγραμμα πανελλαδικών εξορμήσεων του Πρωθυπουργού, που θα μπει σε εφαρμογή αμέσως μετά το Πάσχα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου καταγράφουν θετικές αντιδράσεις από την κομματική βάση για το μείγμα της ευρωλίστας και διαμηνύουν ότι ενστάσεις ή αδράνεια από τα στελέχη του κόμματος δεν θα έχουν νομιμοποιητική βάση. Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι ο κ. Σαμαράς δεν κατάρτισε τη λίστα των 42 υποψήφιων ευρωβουλευτών με στόχο να διατηρηθούν οι εσωκομματικές ισορροπίες, αλλά βασικό μέλημά του ήταν η συγκρότηση μιας ομάδας με πολλά νέα πρόσωπα, τα οποία θα σηματοδοτούν και το «άνοιγμα της ΝΔ στον κόσμο της αγοράς και γενικότερα στην κοινωνία».

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στο επίκεντρο της γαλάζιας προεκλογικής εκστρατείας, η οποία αρχίζει να ξεδιπλώνεται με την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου, βρίσκεται η μεσαία τάξη, στην οποία κινείται κατά βάση ο κόσμος των επιχειρήσεων και της αγοράς. Το μήνυμα είναι ότι η ενίσχυση των ποσοστών της ΝΔ σε αυτό το κομμάτι της κοινωνίας, το οποίο δεν συνδέεται κατ’ ανάγκη με τον πολιτικό μεσαίο χώρο, μπορεί να αποδειχθεί το «κλειδί» για το αποτέλεσμα της κάλπης. Μέσα από αυτή τη στόχευση, εξάλλου, τα ίδια στελέχη αναγνωρίζουν ότι η σχέση της ΝΔ με τη μεσαία τάξη έχει υποστεί σοβαρό ρήγμα, κυρίως λόγω της υπερφορολόγησης, το οποίο πρέπει το συντομότερο δυνατόν να καλυφθεί.

Την επιχείρηση επανασύνδεσης της ΝΔ με τη μεσαία τάξη και τον κόσμο της αγοράς υπηρετούν περισσότεροι από τους μισούς υποψηφίους της ευρωλίστας, οι οποίοι εκπροσωπούν τον εμπορικό κλάδο (Βασίλης Κορκίδης), τον ιατρικό κόσμο (Χριστόδουλος Στεφανάδης), τους φαρμακοποιούς (Δημήτρης Καραγεωργίου), τους δικηγόρους (Ελίζα Βόζεμπεργκ, Ιωάννα Καλαντζάκου, Γιώργο Κώτσηρα), καθώς και άλλες επαγγελματικές ομάδες που τους τελευταίους μήνες βρίσκονταν σε τροχιά σύγκρουσης με την κυβέρνηση.

Για πολλούς στη ΝΔ, πάντως, το γαλάζιο ψηφοδέλτιο προαναγγέλλει και μια πολιτική στροφή του κόμματος προς το πολιτικό κέντρο. Η απόσυρση του Φαήλου Κρανιδιώτη και ο αποκλεισμός τού προερχόμενου από τον ΛΑΟΣ Κυριάκου Βελόπουλου, από βουλευτές και επιτελικά κομματικά στελέχη ερμηνεύονται ως σαφής κίνηση αποστασιοποίησης από «ακραίες και λαϊκίστικες φωνές». Τα ίδια στελέχη παρατηρούν ότι ακόμη και οι μεταγραφές από τον ΛΑΟΣ, οι οποίες υπηρετούν το σχέδιο επανένωσης του συντηρητικού χώρου, περιορίστηκαν σε δύο υποψηφίους (Νίκη Τζαβέλλα και Γιώργος Κύρτσος) που κάθε άλλο παρά ταυτίζονται με ακραίες θέσεις.

Η ΝΤΟΡΑ. Προμήνυμα αυτής της στροφής θεωρεί την ευρωλίστα και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία έκανε λόγο χθες για «αντιπροσωπευτικό ψηφοδέλτιο που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να επιλέξουν μέσα από αυτό άξιους ανθρώπους» και συνέστησε στην κομματική ηγεσία να επενδύσει στην κεντροδεξιά φυσιογνωμία της ΝΔ. «Εχω μιλήσει περί της ανάγκης ανάδειξης και της κεντροδεξιάς φυσιογνωμίας της ΝΔ και της φιλελεύθερής της ταυτότητας» ανέφερε η πρώην υπουργός μιλώντας στον Βήμα 99,5 και πρόσθεσε: «Αυτό πλέον, μετά την ιστορία Μπαλτάκου, αναδείχθηκε από όλους –από τον Πρωθυπουργό και τα άλλα στελέχη που μίλησαν –και με την πολιτική μας. Είναι το στοιχείο της ΝΔ που θα πρέπει να αναδείξουμε περισσότερο…».