Τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωση της ανάκρισης και την παραπομπή σε δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής επισημαίνουν με έγγραφό τους προς τη Βουλή οι εφέτες- ειδικές ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου. Οι δικαστικές λειτουργοί ζητούν να ενημερωθούν άμεσα για τις αποφάσεις της Βουλής επί του αιτήματός τους για άρση της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Το αίτημα, όπως επισημαίνεται, είχε διαβιβαστεί τον Φεβρουάριο. Ωστόσο η Δικαιοσύνη δεν είχε ενημερωθεί εγγράφως και επισήμως ούτε για τους πέντε χρυσαυγίτες για τους οποίους έχει αποφασιστεί η άρση της ασυλίας, προκειμένου να κληθούν να απολογηθούν. Οι κυρίες Κλάπα και Δημητροπούλου επισημαίνουν στο έγγραφό τους ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν με δεδομένο ότι κυλάει ο χρόνος του δεκαοκταμήνου, που είναι το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης, για τους 29 προφυλακισμένους, ενώ κατηγορίες έχουν απαγγελθεί συνολικά σε 66 άτομα.

Πάντως, πηγές από τη Βουλή παραδέχονταν ότι υπήρξε αμέλεια να ενημερωθούν άμεσα οι ανακρίτριες προ δύο εβδομάδων, όταν δηλαδή αποφασίστηκε η άρση ασυλίας πέντε, των Ελένης Ζαρούλια, Μ. Αρβανίτη, Ν. Κούζηλου, Δ. Κουκούτση και Ηλ. Κασιδιάρη. (Οι τέσσερις πρώτοι κατηγορούνται για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση ενώ ο πέμπτος για παράβαση του νόμου περί όπλων).

Η απολογία του Ρουπακιά. Στην ογκώδη δικογραφία, πάντως, περιλαμβάνεται πλέον η συμπληρωματική απολογία του Γιώργου Ρουπακιά, του καθ’ ομολογίαν δολοφόνου του Παύλου Φύσσα. Ο Ρουπακιάς ανασκεύασε μέρος της αρχικής του απολογίας.

Ετσι, όπως ισχυρίστηκε, σκόπευε να εκφοβίσει τον 34χρονο μουσικό. «Το μαχαίρι το κρατούσα στο χέρι. Δεν ήθελα ούτε να τον σκοτώσω ούτε να τον τραυματίσω. Το μαχαίρι ήταν κλειστό. Θα του το έδειχνα για να τον εκφοβίσω», ισχυρίστηκε, ενώ επιχείρησε να ανασκευάσει προηγούμενη δήλωσή του σύμφωνα με την οποία «χρυσαυγίτης ούτε γεννιέσαι ούτε γίνεσαι. Χρυσαυγίτης πεθαίνεις». Κληθείς να διευκρινίσει τι εννοούσε απάντησε «αθώα»: «Η έννοια του χρυσαυγίτη είναι τόσο απλή που σημαίνει να αγαπάς την πατρίδα σου, να μελετάς την ιστορία της, όχι όπως μας την έχουν διδάξει στα σχολεία αλλά ψάχνοντας την πραγματικότητα».

Ο Ρουπακιάς έφτασε μάλιστα στο σημείο να αρνηθεί ότι έχει φωτογραφιστεί με σημαίες που φέρουν ναζιστικά σύμβολα, ενώ υποστήριξε ότι «η πειθαρχία στη Χρυσή Αυγή δεν ήταν υποχρεωτική σε κανέναν».