Αντιδράσεις από τους ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει προκαλέσει το νέο μέτρο της τουρκικής κυβέρνησης για την «προστασία των ομοφυλόφιλων κατάδικων από εγκλήματα μίσους» με τη δημιουργία ξεχωριστών φυλακών για τους γκέι, τις λεσβίες και τους τρανσέξουαλ.

«Η κατασκευή σωφρονιστικών ιδρυμάτων που θα φιλοξενούν μόνο φυλακισμένους με αποκλίνοντα σεξουαλικό προσανατολισμό βρίσκεται υπό εξέλιξη» δήλωσε γραπτώς ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ στην επίσημη ιστοσελίδα της τουρκικής Βουλής.

Πρόκειται για «το χειρότερο μήνυμα που θα μπορούσε να μεταδώσει ένα κράτος που υποτίθεται ότι ακολουθεί μια πλουραλιστική πολιτική» σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της τουρκικής οργάνωσης Kaos GL, Μουράτ Κοϊλού. Ο ίδιος προειδοποίησε για τον κίνδυνο της ενίσχυσης της ομοφοβίας στη χώρα, όπου εννέα στους δέκα πολίτες δηλώνουν δυσαρέσκεια με την πιθανότητα να γειτονεύουν με ομοφυλόφιλους. Πάντως, σχετική έρευνα της «Χουριέτ» σε δείγμα 10.000 ατόμων αποκάλυψε ότι το 52% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν την πρόταση. Ανάλογη πρόταση έχει εφαρμοστεί στην Ιταλία, όπου το 2010 τέθηκε σε λειτουργία ίδρυμα αποκλειστικά για τη φυλάκιση τρανσέξουαλ κρατουμένων.