Στην τελική ευθεία μπαίνει η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Eurobank, καθώς η τράπεζα έχει ήδη «προίκα» 1,331 δισ. ευρώ από ομάδα funds, ενώ η καναδική Fairfax προτίθεται να αναλάβει ρόλο στρατηγικού επενδυτή.

Παράλληλα, το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, όπου αναμενόταν να αποφασισθεί χθες η πραγματοποίηση Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 2,5 δισ. ευρώ, αναβλήθηκε για σήμερα το απόγευμα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας.

Οι επενδυτές οι οποίοι δεσμεύθηκαν να συμμετάσχουν στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Eurobank είναι οι Fairfax, Capital Research and Management, Wilbur Ross, Fidelity, Mackenzie και Brookfield.

Από αυτούς, τα περισσότερα κεφάλαια (556,8 εκατ. ευρώ) επενδύει στην τράπεζα η Capital Research and Management, ενώ ακολουθεί η Fairfax με 400 εκατ. ευρώ. Εντούτοις, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Fairfax και Wilbur Ross δεσμεύονται να διακρατήσουν τις μετοχές που θα αποκτήσουν για τουλάχιστον έξι μήνες, ενώ παράλληλα προτίθενται να συμμετέχουν ενεργά στην εταιρική διακυβέρνηση της Eurobank.

Τα επενδυτικά κεφάλαια δεσμεύονται να αγοράσουν τις νέες μετοχές που θα προκύψουν από την αύξηση έναντι 0,30 ευρώ, δηλαδή με discount της τάξης του 25% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο και ακριβώς στην ονομαστική αξία της τράπεζας, που αποτελεί και το ελάχιστο ποσό. Αντίστοιχα, αν τελικά οι νέες μετοχές διατεθούν σε υψηλότερη τιμή, θα αποκτήσουν λιγότερες μετοχές, μέχρι του ποσού για το οποίο έχουν δεσμευθεί.

Σημειώνεται ότι τα 1,33 δισ. ευρώ που θα καταβάλουν οι ξένοι επενδυτές αντιστοιχούν στο 47% της αύξησης, ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει δεσμευθεί να διακρατήσει τις μετοχές του για τουλάχιστον έξι μήνες, στην περίπτωση που η ιδιωτική συμμετοχή στην αύξηση ανέλθει σε 50%.

Ως προς το χρονοδιάγραμμα της αύξησης, το βιβλίο προσφορών ανοίγει στις 25 Απριλίου παράλληλα για ξένους και έλληνες επενδυτές, ενώ εκτιμάται ότι η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών θα ξεκινήσεις στις 8 Μαΐου.

Από την πλευρά της, η διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασία Σακελλαρίου δήλωσε πως «προσδοκούμε στην πλήρη κάλυψη της ΑΜΚ με ιδιωτικά κεφάλαια στην τελική τιμή που θα προσδιοριστεί από τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών. Το συνεχιζόμενο ισχυρό ενδιαφέρον ποιοτικών επενδυτών για τις ελληνικές τράπεζες καταδεικνύει τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί στον ελληνικό τραπεζικό τομέα».