Η αμερικανική έκδοση της βρετανικής εφημερίδας The Guardian και η φημισμένη εφημερίδα της αμερικανικής πρωτεύουσας Washington Post μοιράζονται την ύψιστη τιμητική διάκριση στην αμερικανική δημοσιογραφία κερδίζοντας από κοινού το εφετινό βραβείο Πούλιτζερ δημόσιας προσφοράς για τις αποκαλύψεις τους για το παγκόσμιο πρόγραμμα παρακολουθήσεων της NSA βάσει των διαρροών του Eντουαρντ Σνόουντεν.

Οπως ανακοινώθηκε το βράδυ της Δευτέρας από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, οι δύο εφημερίδες μοιράζονται το κορυφαίο βραβείο στον κόσμο της δημοσιογραφίας, για τη σειρά άρθρων τους που έφεραν στο φως τις μαζικές παρακολουθήσεις τις Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ σε βάρος πολιτών και κυβερνήσεων.

Οι αποκαλύψεις που μετατράπηκαν σε εφιάλτη για την κυβέρνηση Ομπάμα, εξοργίζοντας τους εταίρους της διεθνώς βασίστηκαν σε κείμενα που διέρρευσε ο πρώην τεχνικός σύμβουλος της NSA Eντουαρντ Σνόουντεν.

Ο ίδιος ο Σνόουντεν έσπευσε να καλωσορίσει τη βράβευση του Guardian και της Washington Post, λέγοντας πως «η δουλειά τους, μας έδωσε ένα καλύτερο μέλλον».

Στους νικητές των εφετινών βραβείων Πούλιτζερσυγκαταλέγεται η Boston Globe για τη μετάδοση έκτακτης επικαιρότητας, καθώς η κάλυψη των όσων συνέβησαν στον αιματηρό περυσινό Μαραθώνιο της Βοστώνης ήταν όντως υπόδειγμα δημοσιογραφίας.

Δύο συντάκτες του προσωπικού του πρακτορείου Reuters αποσπούν επίσης βραβείο για τη μετάδοση διεθνούς επικαιρότητας.