«Η χώρα τώρα σηκώνεται μετά από πέντε χρόνια βαριάς κρίσης και δύσκολων περιστάσεων που έζησαν και ζουν ακόμα σε μεγάλο βαθμό οι Ελληνίδες και οι Ελληνες», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, μιλώντας στη συνάντηση των επικεφαλής των κομμάτων και κινήσεων της Ελιάς – Δημοκρατικής Παράταξης, με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές.

Στη συνάντηση συμμετείχαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, καθώς επίσης και οι εκλογικές επιτροπές του ΠΑΣΟΚ, της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα και των κινήσεων.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι αυτή την περίοδο η χώρα «αγωνίζεται να ολοκληρώσει δύσκολες οριστικές κινήσεις που τη φέρνουν στην έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο» και πως κάθε μέρα είναι σημαντική, γιατί «κάθε μέρα πρέπει να συμβαίνει κάτι που κατοχυρώνει τα επιτεύγματα των πολιτών, που δείχνει ότι οι θυσίες πιάνουν τόπο».

Σημείωσε δε ότι «είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα τώρα κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα προς την κανονικότητα μέσα από τη σταδιακή και προστατευμένη επάνοδο στις αγορές», για να προσθέσει πως «είτε το θέλουμε είτε όχι η συμμετοχή μιας χώρας στις διεθνείς αγορές είναι στοιχείο ανεξαρτησίας και κυριαρχίας».

Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό να μας αποτιμήσουν οι αγορές επιτέλους για να κλείσουν πολλά στόματα που κάνουν χωρίς λόγο αρνητικά σχόλια ή που δεν σέβονται όσο πρέπει τον αγώνα και την αγωνία των πολιτών».

Αναφερόμενος στο ευρωψηφοδέλτιο της Ελιάς, ο κ. Βενιζέλος το χαρακτήρισε αυθεντικό, ανανεωτικό, μάχιμο, ενωτικό, ενιαίο, αξιόπιστο, αντιπροσωπευτικό.

Είπε ότι είναι κρίμα που δεν υπάρχει όση ενασχόληση θα έπρεπε με την Ευρώπη ενόψει ευρωεκλογών, γιατί, όπως επισήμανε, η μεταμνημονιακή Ελλάδα, μετά την κρίση, η Ελλάδα που αποκτά ξανά τα δικαιώματά της, σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτάται από αποφάσεις που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες.

«Εχει πολλή μεγάλη σημασία εμείς που εκπροσωπούμε στην Ελλάδα το ΕΣΚ να δώσουμε τη μάχη στο όνομα των ιδεών των ευρωπαίων σοσιαλιστών και δημοκρατών, να θυμίσουμε τι προτείνουν για μια άλλη Ευρώπη που δεν είναι καθηλωμένη στη λιτότητα και την ανεργία, αλλά ξαναβρίσκει τις αξίες της», είπε.

Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε σιγουριά ότι θα έρθουν να προστεθούν κι άλλοι στην πορεία της Ελιάς και είπε ότι νιώθει ασφαλής και ότι τιμά τους υποψήφιους που αποφάσισαν να στρατευθούν σε αυτή την υπόθεση και να δώσουν τη μάχη για τη χώρα, τη σταθερότητα, των προοδευτικών και πρακτικών λύσεων, των υπεύθυνων αποφάσεων με κόστος και φθορά.

Σχετικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «εμείς θέλουμε να εκφράζονται οι κοινωνίες χωρίς χρίσματα, με αυθεντικό τρόπο, χωρίς μικροκομματικές επιδιώξεις που τους υποτιμούν», κάνοντας, αντίθετα, λόγο για προοδευτικά ψηφοδέλτια με καταξιωμένα στελέχη που υπάρχουν.

«Δεν είμαστε ουδέτεροι στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές, αλλά χαιρόμαστε γιατί ο χώρος μας, η κεντροαριστερά της ευθύνης, η δημοκρατική παράταξη μπορεί να δείξει τέτοια αποτελέσματα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και γιατί βλέπουμε ότι τα δείγματα δηλώνουν ότι θα έχουμε πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές».

Εισαγωγικά, ο επικεφαλής της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, Ανδρέας Λοβέρδος, επισήμανε ότι η Ελιά είναι η πρώτη παράταξη που ανακοίνωσε ψηφοδέλτιο, δήλωσε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα και τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «διατρανώνουμε την πίστη μας ότι ο αγώνας μας θα στεφτεί με επιτυχία». Εκ μέρους των Κινήσεων, ο Γιάννης Τούντας είπε ότι ο χώρος θα μεγαλώνει όσο θα προχωράει και η χώρα μπροστά και ότι το πόσο γρήγορα θα μπορέσει να μεγαλώσει η Ελιά θα εξαρτηθεί από το πόσο θα καταφέρει να εκφράσει τα στοιχεία της πολιτικής σταθερότητας, της ανανέωσης και της ενότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, προκειμένου, όπως είπε, να παρουσιάζεται η Ελιά ως «νέα συλλογική πολιτική οντότητα που υπερβαίνει τα επιμέρους κόμματα» πρότεινε να αποκτήσει Γραφείο Τύπου και εκπρόσωπο Τύπου.

Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Β, ο Νίκος Διακουλάκης χαρακτήρισε απαραίτητο στοιχείο στο «οπλοστάσιο» της Ελιάς, τις προγραμματικές θέσεις οι οποίες είναι σχεδόν έτοιμες και εντάσσονται σε τέσσερις μεγάλες ενότητες. Η Ελιά, είπε, συγκεντρώνει τρία στοιχεία που δεν τα έχει άλλο σχήμα στο χώρο της κεντροαριστεράς: «Υπάρχει ένα θέμα κυβερνητικής σταθερότητας, αποδεδειγμένης πορείας ευθύνης του χώρου», «εντασσόμαστε στο μεγάλο ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό ρεύμα» και «έχουμε αποδείξει ότι επιδιώκουμε την ενότητα».

Τέλος, εκ μέρους της Δυναμικής Ελλάδας, ο Ηλίας Μπελχιτέρ, είπε ότι σ’ αυτές τις ευρωεκλογές οι Έλληνες δεν ψηφίζουν απλά ένα κόμμα, «αλλά την αλλαγή πολιτικής πανευρωπαϊκά μέσω του ΕΣΚ που το στηρίζει η Ελιά».

Στη συνάντηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), τίθενται επί τάπητος τα θέματα της προετοιμασίας και του συντονισμού των υποψηφίων, καθώς επίσης και οι προγραμματικές προτεραιότητες της Ελιάς.