Στη σκιά των αποκαλύψεων για τον πρώην γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο διεξήχθησαν χθες οι συνεδριάσεις της Βουλής. Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε στην Ολομέλεια ανάμεσα στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών.

Από την αξιωματική αντιπολίτευση, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ζήτησε άμεση προσφυγή σε εθνικές εκλογές και κάλεσε το ΠαΣοΚ να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τον κ. Μπαλτάκο. Και αυτό γιατί, όπως υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, «ο κ. Μπαλτάκος ήταν ο άνθρωπος που ήταν μόνιμα πίσω από τα υπουργικά έδρανα, που κατηύθυνε τους υπουργούς, ήταν μαέστρος στην κυβέρνηση και στη λειτουργίας της συγκυβέρνησης». «Ηταν δυστυχώς το νούμερο δύο της κυβέρνησης. Μιλάμε δυστυχώς για τον άνθρωπο που με τον ρόλο που έπαιζε ήταν πάνω από υπουργούς. Ηταν η σκιά, η φωνή του Πρωθυπουργού», κατήγγειλε ο κ. Λαφαζάνης. Και υποστήριξε ότι «δεν λύθηκε κανένα πρόβλημα με την παραίτηση Μπαλτάκου», καταλογίζοντας ευθύνες στους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης αλλά και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Απαντώντας στα πυρά του κ. Λαφαζάνη, ο υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για ταύτιση με τη Χρυσή Αυγή. Ο ίδιος κατήγγειλε προσωπικά τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «ήθελε απλώς να προκαλέσει πολιτικό θόρυβο» και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «επικαλείται τη λάσπη της Χρυσής Αυγής».

Λίγο αργότερα πάντως, ο κ. Λαφαζάνης υποστήριξε ότι «δεν βάζει το χέρι του στον σταυρό αν είναι αλήθεια ή όχι όσα είπε ο κ. Μπαλτάκος». «Μπορώ να πω όμως ότι όσα είπε εκφράζουν και αποτυπώνουν πολιτική στόχευση» πρόσθεσε.

Ο Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, απαντώντας στην ομόλογό του από τη ΝΔ Σοφία Βούλτεψη, διερωτήθη αν η ΝΔ κατάλαβε τι έχει συμβεί. «Η θεωρία των δύο άκρων στην οποία επενδύσατε για πολλούς μήνες κατέρρευσε παταγωδώς και εκκωφαντικά» είπε ο κ. Κουκουλόπουλος, ξεκαθαρίζοντας ότι «το άκρο είναι ένα, η βία και ο φασισμός». Ο ίδιος μάλιστα, απευθυνόμενος στη ΝΔ, προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, διαμηνύοντας πως «ό,τι σηματοδοτεί με φανερό, λανθάνοντα ή υπολανθάνοντα τρόπο ακροδεξιές συμπεριφορές, ακροδεξιούς θυλάκους, πρέπει να αποκοπεί άμεσα, εδώ και τώρα». Από την κριτική του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠαΣοΚ δεν ξέφυγε η αξιωματική αντιπολίτευση, την οποία κάλεσε να απαντήσει «γιατί εφόσον υιοθετεί τις καταγγελίες της Χρυσής Αυγής, χθες ψήφισε την άρση ασυλίας των βουλευτών της».

Ευθύνες στον Τάκη Μπαλτάκο καταλόγισε με τη σειρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος, κατηγορώντας τον ότι «δεν μπόρεσε να διαχειριστεί την εξουσία που του δόθηκε». «Ο καθένας έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του αλλά, αν κάνεις λάθος, δεν βγαίνεις παγανιά να το επαναλαμβάνεις. Εχει μακρύ δρόμο ο κ. Μπαλτάκος. Δεν τελειώνει όμως με το να βγαίνεις στα ΜΜΕ και να διαιωνίζεις το λάθος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γρηγοράκος. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι ο λόγος για τον οποίο το ΠαΣοΚ συνεργάστηκε με τη ΝΔ ήταν «η διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας, η παραμονή στην ευρωζώνη, η δημοσιονομική προσαρμογή και η άμβλυνση των αδικιών». «Η σύμπραξη των δύο κομμάτων δεν σημαίνει κατάλυση της πολιτικής τους ιδεολογίας. Δεν αφομοιώνει το ένα το άλλο» τόνισε ο κ. Γρηγοράκος.