Η Aλ Κάιντα χτύπησε την Τετάρτη τη στρατιωτική διοίκηση στο Άντεν της νότιας Υεμένης, σκοτώνοντας έξι στρατιώτες και δύο πολίτες, παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση ώστε να αποτρέπονται τέτοιου είδους επιθέσεις.

Το κτίριο του στρατού είναι σε μια συνοικία όπου τηρούνται αυστηρά μέτρα ασφαλείας, καθώς σε αυτή βρίσκονται ακόμα, το αρχηγείο της Αστυνομίας, η Εθνική Υπηρεσία ΠολιτικώνΠληροφοριών, μια βάση υποστήριξης των δυνάμεων του ναυτικού αλλά και μια κατοικία του προέδρου της Δημοκρατίας.

Οι δράστες κατάφεραν να διεισδύσουν στη στρατιωτική διοίκηση αφού πρώτα επιτέθηκαν εναντίον του με αυτοπροωθούμενες οπλοβομβίδες και πυροδότησαν τα εκρηκτικά που είχαν τοποθετήσει σε ένα αυτοκίνητο, ενώ εξουδετέρωσαν και τους φρουρούς στην είσοδο του κτιρίου, σύμφωνα με μια στρατιωτική πηγή.

Η επιχείρηση διεξήχθη σε δύο μέτωπα: «μια ομάδα δραστών επιτέθηκε στο κτίριο από τον βορρά, απ’ όπου κάποιοι κατάφεραν να διεισδύσουν σκαρφαλώνοντας στον τοίχο του περιβόλου, την ώρα που μια άλλη ομάδα πυροδότησε τα εκρηκτικά που είχε τοποθετήσει σε ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο στην είσοδο του κτιρίου, που είναι πιο δυτικά», εξήγησε η πηγή.

«Έξι στρατιώτες, τρεις δράστες και δύο πολίτες, που περνούσαν από το σημείο, σκοτώθηκαν στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών» , η οποία ακολούθησε μετά την επίθεση, διευκρίνισε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι οι συγκρούσεις συνεχιζόταν πολλές ώρες μετά την έναρξη της επίθεσης.

Ο στρατός έστειλε ενισχύσεις στην Ταουάχι, οι είσοδοι και οι έξοδοι της οποίας έχουν κλείσει, πρόσθεσε η πηγή αυτή.

Η Αλ Κάιντα συνεχίζει να αψηφά τις αρχές της Υεμένης, που έχουν αυξήσει τις τελευταίες εβδομάδες τα μέτρα ασφαλείας σε μια προσπάθεια να περιορίσουν το κύμα βίας που πλήττει τη χώρα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αμπντελκαντέρ Κάχταν και ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πολιτικών Πληροφοριών αποπέμφθηκαν στις 8 Μαρτίου από τον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, ο οποίος κατήγγειλε τα κενά των υπηρεσιών ασφαλείας.

Έπειτα από εντολή του νέου υπουργού Εσωτερικών, του στρατηγού Άμπντο Τάρεμπ, απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους, τρεις επικεφαλής της ασφάλειας επειδή δεν κατάφεραν να αποτρέψουν μια επίθεση στις 24 Μαρτίου εναντίον μιας θέσης του στρατού στη Χαντραμούτ, η οποία κόστισε τα ζωή σε περίπου 20 στρατιώτες και η οποία αποδόθηκε στην Αλ Κάιντα.

Το δίκτυο της Αλ Κάιντα, που έχει αυξήσει τις επιθέσεις του στην Υεμένη, έχει επεκτείνει τη δράση του και στην πρωτεύουσα Σανάα, όπου ανέλαβε την ευθύνη για μια μεγάλη επίθεση τον Δεκέμβριο εναντίον του κτιρίου του υπουργείου Άμυνας της χώρας από την οποία έχασαν τη ζωή τους 52 άνθρωποι.