Με τη βεβαιότητα για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας υποδέχθηκε χθες το βράδυ στο Μουσείο της Ακρόπολης ο Αντώνης Σαμαράς τους υπουργούς Οικονομιών της ΕΕ, στον απόηχο των ευσήμων για πρόοδο του ελληνικού προγράμματος σταθεροποίησης που είχε απονείμει πριν από λίγες ώρες το Eurogroup, εγκρίνοντας και την εκταμίευση της δόσης των 8,3 δισ. ευρώ.

Το δείπνο των υπουργών του Ecofin έδωσε την ευκαιρία στον Πρωθυπουργό να αναδείξει με ηχηρό τρόπο το εθνικό αίτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα. «Κοιτάξτε την Ακρόπολη! Από το κοινό μας παρελθόν μπορούμε να αντικρίσουμε το κοινό μας μέλλον…» προέτρεψε τους εταίρους.

Με… ταχυδρόμους τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες της ΕΕ, στόχος του κ. Σαμαρά ήταν να εκπέμψει στη διεθνή κοινότητα το σήμα, ενόψει και του εγχειρήματος της επιστροφής στις αγορές, ότι η Ελλάδα ξεπέρασε τον κάβο και πλέον εισέρχεται σε τροχιά ανάκαμψης. «Πετύχαμε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στο συντομότερο χρονικό διάστημα. Αλλά υποστήκαμε και τις μεγαλύτερες απώλειες ΑΕΠ σε καιρό ειρήνης. Υποφέραμε ως λαός πολύ. Και εξακολουθούμε να υποφέρουμε. Αλλά η οικονομία μας τώρα παίρνει μπροστά, η κοινωνία διατήρησε τη συνοχή της, η δημοκρατία μας άντεξε όλες τις πιέσεις. Αντεπεξήλθαμε και προχωρούμε…» τόνισε με έμφαση.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, πάντως, φρόντισε να διαμηνύσει στους εταίρους ότι για τη χώρα μας έχει κλείσει και ο κύκλος των σκληρών μέτρων λιτότητας. Αναγνώρισε ότι απαιτήθηκαν «τολμηρά μέτρα» από την Ελλάδα, αλλά πρόσθεσε ότι τα μέτρα αυτά δεν θα πρέπει να συνοδεύονται και από «αλαζονεία». «Είναι μέτρα σωστά όλα όσα αφορούν στα ποσοτικά μεγέθη, αλλά πρέπει να δείχνουν πάντα τον υπέρτατο σεβασμό στους πραγματικούς ανθρώπους, στα συναισθήματά τους, στις ανάγκες τους, στα όνειρα και τις αγωνίες τους…» ήταν το δικό του μήνυμα. Σε μια σύνδεση με το ευρωπαϊκό και ελληνικό παρελθόν, επισήμανε δε ότι «καμία δημοκρατία δεν μπορεί να επιβιώσει μέσα σε χρόνια κοινωνική καθίζηση…».

Τα προαπαιτούμενα

Οι δόσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου θα εκταμιευθούν με βάση την ικανοποίηση «προαπαιτούμενων», έξι για την καθεμία. Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται η υιοθέτηση Κώδικα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στο Δημόσιο, η αναθεώρηση των περιθωρίων κέρδους των φαρμακείων, η ψήφιση δασικού νόμου, η ψήφιση του νόμου για τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ», αλλά και

η υιοθέτηση πρόβλεψης για την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τα επικουρικά ταμεία από τον επόμενο χρόνο.

ΣΤΟ ΔΕΙΠΝΟ

Μήνυμα για τα Γλυπτά

Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε και η εκτενής αναφορά του Πρωθυπουργού στα Γλυπτά του Παρθενώνα, η οποία από πολλά κυβερνητικά στελέχη ερμηνεύθηκε ως προαναγγελία μιας νέας εκστρατείας για τον επαναπατρισμό τους. Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι ο «βάνδαλος» _ όπως τον χαρακτήρισε _ κόμης του Ελγιν αφαίρεσε περισσότερα από το ήμισυ των Γλυπτών. «Από τότε, το πιο εμβληματικό μνημείο κλασικού πολιτισμού στον κόσμο παραμένει ακρωτηριασμένο. Από τότε, τα μάρμαρα της Ακρόπολης ζητούν την επιστροφή των μαρμάρων που λείπουν!..», ήταν η αυστηρή πρωθυπουργική αναφορά.