Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα βρεθεί σήμερα, Τετάρτη, ο Ακης Τσοχατζόπουλος, καθώς εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες. Η δίκη είχε αρχικώς ορισθεί στις 7 Μαρτίου, αλλά λόγω παρέλευσης του ωραρίου εκδικάζεται τελικώς σήμερα.

Σε πρώτο βαθμό το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε κρίνει ένοχο κατά πλειοψηφία τον πρώην υπουργό, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, επιβάλλοντας του ποινή οκταετούς κάθειρξης, χωρίς ανασταλτικό χαρακτήρα, χρηματική ποινή περίπου 520.000 ευρώ, καθώς και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για τέσσερα χρόνια.

Το δικαστήριο είχε διατάξει παράλληλα τη δέσμευση του νεοκλασικού επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, που αποτελεί και πέτρα του σκανδάλου στην υπόθεση, το οποίο και δεν είχε δηλώσει στο πόθεν έσχες, με το επιχείρημα της άγνοιας.

Ο συνήγορος του Γιάννης Παγορόπουλοςείχε κάνει από τότε λόγο για«απόλυτη πλάνη»,καθώς ο Άκης Τσοχατζόπουλος δεν είχε γνώση της μεταβολής του σχετικού νόμου το 2003, βάσει της οποίας ήταν υποχρεωμένος στην κατάθεση της δήλωσης πόθεν έσχες –με όλα τα υφιστάμενα περιουσιακά στοιχεία – στη Βουλή έως και τον Ιούνιο κάθε έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου έχει κατασχεθεί, με βάση την απόφαση του Οκτωβρίου από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για τις μίζες από τα εξοπλιστικά, ενώ για τη δήμευσή του από το ελληνικό Δημόσιο απαιτείται αμετάκλητη δικαστική απόφαση.