Σε ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό τίθεται σήμερα και αύριο η Αθήνα λόγω της συνεδρίασης του Eurogroup και της άτυπης συνόδου του Ecofin. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, έχουν ορισθεί ζώνες στις οποίες απαγορεύεται η κυκλοφορία και η προσέγγιση ακόμη και για τους πεζούς –γύρω από το Ζάππειο. Ισχύει ακόμη απαγόρευση πορειών και συγκεντρώσεων, ενώ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχουν τεθεί σε ισχύ σε μεγάλο τμήμα του κέντρου της πρωτεύουσας.

Η απόφαση της Αστυνομίας να απαγορευθούν οι συγκεντρώσεις και οι πορείες διαμαρτυρίας έχει προκαλέσει την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, της ΓΣΕΕ, φορέων και συνδικάτων που έχουν προγραμματίσει κινητοποιήσεις.

Σε ανακοίνωσή του για το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των άλλων αναφέρει: «Νομίζουν ότι με τέτοια αντιδημοκρατικά μέτρα θα τρομοκρατήσουν τους εργαζομένους και τη νεολαία από το να κατέβουν στους δρόμους και να διαδηλώσουν. Η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί τον κόσμο να εκφράσει μαζικά και ειρηνικά την αντίθεσή του στα μνημονιακά σχέδια λιτότητας και εξαθλίωσης».

Η ΓΣΕΕ καλεί τους εργαζομένους να μετέχουν στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας στις έξι το απόγευμα στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ συλλαλητήριο στην Ομόνοια διοργανώνει το ΠΑΜΕ.

Οι συγκεντρώσεις εκτός ακτίνας των μέτρων θα επιτραπούν, αλλά στη διασταύρωση της Σταδίου με την Αμερικής και στο ύψος της Πανεπιστημίου κλούβες των ΜΑΤ θα δημιουργούν φράγμα που θα απαγορεύει στους διαδηλωτές να συνεχίσουν την πορεία τους προς το Σύνταγμα.

Στον ειδικό σχεδιασμό ασφαλείας για την προστασία των επισήμων τα αστυνομικά μέτρα ακόμη μία φορά θα είναι δρακόντεια, ενώ το Ζάππειο θα μετατραπεί σε φρούριο. Τα ήδη ισχύοντα αυστηρά μέτρα ασφαλείας θα ενισχυθούν. Το Ζάππειο θα τεθεί σε αστυνομικό κλοιό. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις θα περιφρουρούν τη γύρω περιοχή και θα πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους. Αστυνομικοί των ΕΚΑΜ, της Ασφάλειας και πυροτεχνουργοί με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά θα περιφρουρούν το Μέγαρο, ενώ στις ταράτσες θα βρίσκονται ακροβολισμένοι πάνοπλοι αστυνομικοί.

Πρόκειται, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., για μία από τις πιο σημαντικές διοργανώσεις με ιδιαίτερες δυσκολίες καθώς θα μετέχουν 28 υπουργοί Οικονομικών.

Ολη η δύναμη της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής βρίσκεται σε επιφυλακή σήμερα και αύριο, ενώ ο προγραμματισμός προβλέπει να κινητοποιηθούν 2.000 αστυνομικοί από τα ΜΑΤ, τουλάχιστον 500 από την Τροχαία και ο αριθμός θα αυξηθεί με τη συμμετοχή αστυνομικών από τις υπηρεσίες της Αμεσης Δράσης και της Ασφάλειας.

Η ομπρέλα προστασίας αφορά μέτρα ασφαλείας κατά τις μετακινήσεις των επισήμων από και προς το αεροδρόμιο, τις μετακινήσεις τους προς το Ζάππειο και τυχόν άλλες επισκέψεις τους, καθώς και αυστηρά μέτρα φρούρησης στα ξενοδοχεία όπου καταλύουν.

Η ακτίνα ασφαλείας εκτείνεται από τη Λεωφόρο Συγγρού, το Ζάππειο, τα κυβερνητικά μέγαρα μέχρι και το Χίλτον. Στο πλέγμα ασφαλείας συνεχείς θα είναι οι πτήσεις των ελικοπτέρων, ενώ θα ενισχυθούν τα μέτρα και στους φρουρούμενους στόχους για αποτροπή τυχόν τρομοκρατικών επιθέσεων.