Η περιβόητη Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των Ηνωμένων Πολιτειών είχε αναπτύξει και διατηρούσε μια απόρρητη βάση δεδομένων με πληροφορίες που είχε υποκλέψει σχετικά με τους επικεφαλής δεκάδων κρατών και κυβερνήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 2009 στη βάση αυτή περιλαμβάνονταν τα ονόματα 122 ηγετών. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, για την οποία τα στελέχη της αμερικανικής υπηρεσίας ασφαλείας είχαν συντάξει τουλάχιστον 300 εκθέσεις.

Αυτό το νέο κεφάλαιο στο σκάνδαλο των μαζικών παρακολουθήσεων που πραγματοποιούσαν επί σειρά ετών οι ΗΠΑ αποκαλύφθηκε το Σάββατο από το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» και τον ειδησεογραφικό ιστότοπο The Intercept τον οποίο ίδρυσε ο Γκλεν Γκρίνγουολντ πρώην δημοσιογράφος της εφημερίδας «The Guardian» και πρωταγωνιστής των αποκαλύψεων του πρώην συνεργάτη της NSA Εντουαρντ Σνόουντεν.

Πηγή των νέων αποκαλύψεων αποτελεί έγγραφο σχετικό με τις δραστηριότητες μιας ειδικής υπηρεσίας της NSA, η οποία πραγματοποιούσε αυτοματοποιημένες αναλύσεις γραπτών δεδομένων. Σύμφωνα με το «Spiegel», στο έγγραφο εμπεριέχονται τα ονόματα ηγετών από όλο τον κόσμο σε αλφαβητική σειρά, με πρώτο αυτό του Αμπντουλάχ Μπαντάουι, πρώην πρωθυπουργού της Μαλαισίας, και τελευταίο της Γιούλα Τιμοσένκο, πρώην πρωθυπουργού της Ουκρανίας. Κάτω από το γράμμα «B» υπάρχει μόνο το όνομα του σύρου ηγέτη Μπασάρ αλ Ασαντ με 800 εκθέσεις. Μεταξύ των προσώπων που παρακολουθούνταν από τους Αμερικανούς περιλαμβάνονται και οι ηγέτες της Κολομβίας, του Περού, της Λευκορωσίας, της Σομαλίας καθώς και ο πρόεδρος της παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Το ότι η Ανγκελα Μέρκελ αποτελούσε έναν από τους κύριους στόχους της NSA έγινε γνωστό πρώτη φορά τον περασμένο Οκτώβριο, όταν το «Spiegel» αποκάλυψε ότι η υπηρεσία παρακολουθούσε το τηλέφωνο της γερμανίδας καγκελαρίου για διάστημα 10 ετών. Η αποκάλυψη προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Γερμανίας και έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον Μπαράκ Ομπάμα, ιδιαίτερα όσον αφορά το αν γνώριζε ή όχι το ότι Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας παρακολουθούσε την επικεφαλής της συμμάχου Γερμανίας. Μάλιστα τον περασμένο Δεκέμβριο, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν οι δύο ηγέτες, η Μέρκελ έφτασε στο σημείο να συγκρίνει την NSA με τη Στάζι, τις υπηρεσίες κρατικής ασφαλείας της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.

ΕΡΕΥΝΑ. Τις προηγούμενες εβδομάδες, τα μέλη του γερμανικού Κοινοβουλίου αποφάσισαν τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τις δραστηριότητες της NSA και των μυστικών υπηρεσιών άλλων κρατών στη Γερμανία, ενώ το ενδεχόμενο να αρχίσουν δική τους ανεξάρτητη έρευνα εξετάζουν και οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς. Σύμφωνα με το «Spiegel», οι νέες αποκαλύψεις ενδέχεται να αποτελέσουν σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο για τη γερμανική Δικαιοσύνη, η οποία καλείται να αποφασίσει τις επόμενες ημέρες αν τελικά θα διενεργηθεί σχετική έρευνα ή όχι.