Μήνυμα κατά της χαλαρής ψήφου έστειλε χθες ο Βαγγέλης Βενιζέλος στη διάρκεια της παρουσίασης του ευρωψηφοδελτίου της Ελιάς, διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει την πορεία της και μετά τις ευρωεκλογές με στόχο τη συσπείρωση όλων των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Συμμετέχουν ως υποψήφιοι 42 προσωπικότητες της Κεντροαριστεράς και χθες ανακοινώθηκαν 41 ονόματα ενώ τις επόμενες ημέρες ο κατάλογος θα κλείσει με την προσθήκη του ονόματος ενός μουσουλμάνου πολίτη της Θράκης.

Σύμφωνα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ευρωψηφοδελτίου, το 90% των υποψηφίων θέτει για πρώτη φορά υποψηφιότητα, ενώ κατά το ένα τρίτο του συγκροτείται από νέους κάτω των 40 ετών.

Περισσότεροι από το 50% των υποψηφίων είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων, ενώ στην λίστα περίπου το 35% είναι γυναίκες. Πέντε υποψήφιοι προέρχονται από την Πρωτοβουλία των 58 και άλλοι από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Υπάρχει περιφερειακή εκπροσώπηση αλλά και εκπροσώπηση του Απόδημου Ελληνισμού, των μεταναστών και των ΑΜΕΑ.

Στην χθεσινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Cine Κεραμεικός, παρουσία αυτήν την φορά και στελεχών που απουσίαζαν από την οργανωτική συνδιάσκεψη της Ελιάς όπως οι Φίλιππος Σαχινίδης και Γιώργος Ντόλιος, ο κ. Βενιζέλος περιέγραψε το μήνυμα της ψήφου των ευρωεκλογών λέγοντας ότι «τίποτε δεν είναι χαλαρό, γιατί εκ των πραγμάτων θα υπάρξει μία ερμηνεία του αποτελέσματος».

Πρόσθεσε ότι το προοίμιο είναι ο πρώτος γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και ότι η ψήφος στην Ελιά είναι ψήφος στη σταθερότητας της χώρας, υπέρ των προοδευτικών αντιλήψεων στο κυβερνητικό σχήμα και ψήφος υπέρ της ενότητας του ευρύτερου χώρου της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.

Σε ό,τι αφορά το ΠαΣοΚ, ο κ. Βενιζέλος απάντησε σε όσους λένε ότι «κρύβεται και υποστέλλει τα σήματά του» πως το ΠαΣοΚ «συσπειρώνει, ενώνει, σέβεται, θέλει να το σέβονται και κυρίως μάχεται».

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα Ανδρέας Λοβέρδος επισήμανε «με το ψηφοδέλτιό μας δίνουμε σάρκα και οστά στην Ελιά και στην Δημοκρατική Παράταξη που έχει μέλλον».

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Αγανίδης Πασχάλης

Καθηγητής Ευρωπαϊκών Θεσμών και Οικονομικής Επιστήμης στην ιδιωτική εκπαίδευση. Υπήρξε μέλος και εκπρόσωπος της κίνησης Η Γενιά των 700 ευρώ. Μέλος της πρωτοβουλίας των 58.

Αλ Σάλεχ Αφροδίτη

Σπούδασε Θέατρο, Ψυχολογία και Πολιτικές Επιστήμες. Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Κοινωνιολογίας από το City University of London. Ασχολήθηκε με τα δικαιώματα των μεταναστών.

Αμαραντίδης Γιώργος

Πτυχιούχος μηχανολόγος εργοδηγός. Εκλέχθηκε στο τοπικό

συμβούλιο του δήμου στο Ρόντελχαϊμ Φρανκφούρτης και πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ποντίων στη Φρανκφούρτη.

Αναστόπουλος Τάκης

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο και στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου. Εργάστηκε στην ομάδα διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ.

Ανδρουλάκης Νίκος

Διπλωματούχος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου. Στο 9ο Συνέδριο του ΠαΣοΚ εκλέχθηκε γραμματέας της ΚΠΕ του ΠαΣοΚ.

Αργυράκου Μαργαρίτα

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου της Κρακοβίας. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Δαύλειας (2007) και αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού Κτηνοτρόφων Βοιωτίας (2009).

Βερνίκος Γιώργος

Ηγετικό στέλεχος του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος φυλακίστηκε και βασανίστηκε από τη χούντα. Είναι επιχειρηματίας του θαλάσσιου τουρισμού. Από τους πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας των 58.

Βρεττός Σπύρος

Κάτοχος διδακτορικού από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα.

Γαργάλα Κατερίνα

Απόφοιτη της Νομικής Θεσσαλονίκης. Αρωγό μέλος του Συλλόγου Φλόγα. Μέλος του κινήματος πολιτών Βόλου Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε.

Γιάλλουρος Ιωάννης

Απόφοιτος της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών

Υπολογιστών. Εργάζεται ως δημοσιογράφος. Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος.

Δαλιάνη Αλεξάνδρα

Αρχιτέκτων Μηχανικός με σπουδές στην Αθήνα και στο Παρίσι. Από το 2012 επέστρεψε στην Αθήνα, όπου εργάζεται ως ελεύθερη επαγγελματίας.

Επιτροπάκης Μάνος

Μουσικές σπουδές στο βιολοντσέλο. Απόφοιτος Οικονομικών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται τσελίστας στη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων.

Θεάκου Ρεγγίνα

Σπούδασε Ιατρική στο ΕΚΠΑ. Αναπληρώτρια διοικήτρια του Νοσοκομείου Παίδων Η Αγία Σοφία (2010) και διοικήτρια του Νοσοκομείου Παίδων Π. & Α. Κυριακού (2011).

Θεοδωρόπουλος Κώστας

Δραστηριοποιείται ως ενεργός πολίτης με αναπηρία για την υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων για τα άτομα με αναπηρία. Μέλος της πρωτοβουλίας των 58.

Ιωακειμίδης Παναγιώτης

Καθηγητής Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σύμβουλος για ευρωπαϊκά θέματα του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη (1996-2004) καθώς και εμπειρογνώμων του υπουργείου Εξωτερικών.

Καϊλή Εύα

Αρχιτέκτων μηχανικός και διδάκτωρ Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας. Εχει διατελέσει βουλευτής του ΠαΣοΚ Α’ Θεσσαλονίκης.

Καρδαράς Ευθύμης

Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην πολιτική επικοινωνία από το Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου. Εργάζεται στον χώρο της πολιτικής επικοινωνίας.

Καρέλας Δημήτρης

Αρχιτέκτων μηχανικός. Με σπουδές στο ΕΜΠ και στο Λονδίνο. Είναι ελεύθερος επαγγελματίας, ασκεί την αρχιτεκτονική.

Κατσέλος Σωτήρης

Ελεύθερος επαγγελματίας στον χώρο της επικοινωνίας και της διαφήμισης. Διαθέτει πτυχίο στη διοίκηση επιχειρήσεων και μεταπτυχιακό στα οικονομικά και τις διεθνείς σχέσεις.

Καψής Παντελής

Δημοσιογράφος. Διετέλεσε διευθυντής στις εφημερίδες «ΤΑ ΝΕΑ» και «Το Βήμα». Κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου (2011). Είναι υφυπουργός αρμόδιος για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.

Κουρουπάκη Ευαγγελία

Οδοντίατρος, υποδιοικήτρια του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας. Βουλευτής Χανίων του ΠαΣοΚ (2011-2012).

Κωστούλας Παναγιώτης

Νομικός με Μaster στο εμπορικό δίκαιο από το City University του Λονδίνου. Εργάζεται ως δικηγόρος.

Μάτσικα Βίκη

Πτυχιούχος στις πολιτικές επιστήμες στο ΑΠΘ και Δημοσιογραφίας στο Εργαστήρι Δημοσιογραφίας. Εχει Master στα οικονομικά και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Μπατζελή Κατερίνα

Οικονομολόγος. Βουλευτής ΠαΣοΚ Φθιώτιδας (2009-2012). Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (2009-2010). Ευρωβουλευτής (2004-2009).

Μπίστης Νίκος

Πήρε μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ. Διώχτηκε και φυλακίστηκε. Από το 1983 ενεργοποιείται στον χώρο της ανανεωτικής και σοσιαλιστικής Αριστεράς. Υφυπουργός Εσωτερικών (2003-2004).

Μπρίμης Δημήτρης

Σπούδασε Ιατρική στη Ρώμη. Εντάχθηκε (2003) στο Εθνικό

Σύστημα Υγείας όπου εργάζεται μέχρι σήμερα με τον βαθμό του Επιμελητή Α’.

Νικόπουλος Σπύρος

Πτυχιούχος της Νομικής. Το 2003, ανέλαβε τη θέση του γενικού διευθυντή στην Αναπτυξιακή Ιονίων Νήσων.

Παπαϊωάννου-Σφαέλου Μ.

Πτυχιούχος Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία. Εχει εργαστεί ως δημοσιογράφος σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.

Παπακωνσταντής Γιώργος

Σπούδασε Οικονομικά, ενώ πήρε το διδακτορικό του στις πολιτικές ασφάλειας. Απόφοιτος της Σχολής Αξιωματικών και της Σχολής Επιτελών Στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, στην οποία ήταν ανώτατος αξιωματικός μέχρι το 2008.

Πάτρας Παναγιώτης

Απόφοιτος του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών με μεταπτυχιακό στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη της υπαίθρου. Εμπειρογνώμων σε θέματα αγροτικής ανάπτυξης στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

Πιερρακάκης Κυριάκος

Εχει σπουδάσει πληροφορική στην Αθήνα, master στο Harvard και στο ΜΙΤ, υποψήφιος διδάκτωρ στην Οξφόρδη. Εργάζεται στο μη κερδοσκοπικό ερευνητικό κέντρο ΑΙΤ.

Ράπτη Συλβάνα

Ευρωβουλευτής από το 2009. Βουλευτής του ΠαΣοΚ από το 2004 έως το 2009 στην Α’ Περιφέρεια Αθηνών. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες «ΤΑ ΝΕΑ» και «Το Βήμα» από το 1983 έως το 2004.

Ραυτόπουλος Αποστόλης

Προέρχεται από τον χώρο των αστικών συγκοινωνιών. Δραστηριοποιήθηκε στο σωματείο των τεχνικών και εργαζόμενων ΟΑΣΑ-ΟΣΥ, στο οποίο εκλέχθηκε μέλος του ΔΣ.

Σουλαδάκη Βασιλική

Διεθνολόγος. Υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις ευρωπαϊκές και διεθνείς σχέσεις από το ΕΚΠΑ.

Στάμου Βάσω

Νομικός, με σπουδές στις πολιτικές επιστήμες, με ειδίκευση στη δημόσια διοίκηση. Ασχολήθηκε ως σύμβουλος-ερευνήτρια σε ευρωπαϊκά και εθνικά πολιτικά ζητήματα.

Τζωρτζοπούλου Κατερίνα

Γιατρός, αναισθησιολόγος. Σπούδασε Ιατρική στη Ρουμανία και έκανε την ειδικότητά της στο ΚΑΤ και την εξειδίκευσή της στις ΗΠΑ με μετεκπαίδευση στην Κολωνία και στην Αγγλία.

Τσολακίδης Νίκος

Υποψήφιος Διδάκτωρ Πολιτικής Κοινωνιολογίας. Σπούδασε Χρηματοοικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων – ΜΒΑ στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Κύπρου.

Χαλάτση Εφη

Απόφοιτος Οικονομικών με μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων καθώς και πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής. Στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας.

Χειμωνάς Θανάσης

Συγγραφέας και αρθρογράφος. Πτυχιούχος φιλολογίας και κινηματογράφου στο Στρασβούργο και δημοσιογραφίας στο Λονδίνο.

Χρηστίδης Παύλος

Σπούδασε νομικά. Γραμματέας ΠΑΣΠ Νομικής. Ασκεί μάχιμη δικηγορία. Το 2013 εκλέχθηκε γραμματέας της Νεολαίας ΠαΣοΚ.

Ψωμάς Απόστολος

Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και είναι υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Δικηγόρος από το 2007 και αιρετό μέλος του ΔΣ της Ενωσης Ασκουμένων Νέων Δικηγόρων Αθηνών

Μουσουλμάνος της Θράκης ο 42ος υποψήφιος

Χθες ανακοινώθηκαν 41 ονόματα υποψηφίων. Ο κατάλογος θα κλείσει τις επόμενες ημέρες που θα ανακοινωθεί το όνομα του 42ου υποψηφίου, ο οποίος θα είναι μουσουλμάνος πολίτης της Θράκης